Britanicii au rămas uluiţi de o minge de foc care a străbătut cerul nopții (Video)

Britanicii au rămas uluiţi de o minge de foc care a străbătut cerul nopții (Video)

Sute de oameni au observat, miercuri seara, „o stea căzătoare” pe cerul nopții, în Scoția și Irlanda de Nord.

UK Meteor Network, rețeaua britanică de observare a meteorilor, a început să primească relatări la ora 22:00, relatează BBC.

Cercetătorii folosesc înregistrările video trimise de public pentru a afla dacă mingea de foc a fost un meteorit sau un gunoi spațial.

Rocile spațiale care ajung în atmosfera Pământului se numesc meteori, însă fragmentele care rămân după ce aceștia sunt distruși pe măsură ce cad spre planeta noastră se numesc meteoriți.

ADVERTISING

UK Meteor Network a anunțat că "investighează pentru a determina dacă obiectul a fost un meteor sau un gunoi spațial", adăugând că, deși cele mai multe raportări au venit din Scoția și Irlanda de Nord, acesta a fost observat și în Anglia.

Un specialist de la rețeaua de observare a meteorilor a declarat că viteza obiectului pare să indice că acesta a fost mai degrabă un gunoi spațial, de exemplu, o componentă a unui satelit.

Organizația Mondială de Meteori a primit aproape 800 de mărturii din Marea Britanie și Irlanda despre acest incident. Cele mai multe provin din centrul Scoției, dar au fost și relatări din peninsula Black Isle și Kinnaber, situate în estul țării, precum și din sudul insulei, din zona Londrei.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Calculele inițiale au arătat că obiectul a avut o traiectorie spre nord-est și ar fi căzut în Oceanul Atlantic, la sud de arhipelagul scoțian Hebride.

Steve Owens, astronom la Glasgow Science Centre, a spus că apariția a fost incredibilă: "Stăteam în living și fix la 22:00 am văzut pe fereastră această minge strălucitoare de foc - acest meteorit - străbătând cerul. Pot spune că a fost ceva special. Am văzut prin norul spart că se fragmenta, rupându-se în bucăți mici care se desprindeau din el", a povestit el.

"În mod normal, aceste steluțe căzătoare ard și se topesc în atmosferă, dar cea de noaptea trecută a fost un pic mai mare. Cea de noaptea trecută a avut mărimea unei mingi de golf sau poate a unei mingi de crichet, poate chiar mai mare", a explicat el.

ADVERTISING

Astronomul crede că e puțin probabil, dacă nu imposibil, ca obiectul să fi ajuns pe sol, ci mai degrabă acesta a căzut în Atlantic. "Este foarte puțin probabil să fi căzut undeva în Scoția, dar dacă sunteți în căutarea unei bucăți de meteorit, ar trebui să vă uitați după un obiect magnetic, ceva care seamănă cu o rocă, dar este magnetic", a precizat acesta.

Dr. Aine O'Brien, de la University of Glasgow și UK Fireball Alliance, a declarat că acesta ar putea fi primul meteorit observat deasupra Scoției în ultimul secol. "În acest moment nu știm dacă ceea ce am văzut azi-noapte era un meteor, dar cealaltă opțiune este că ar putea să fi fost un gunoi spațial. Vom ști în următoarele ore. Să sperăm că a fost un meteorit și, dat fiind cât am așteptat, poate că am avut primul meteorit din Scoția din ultimii peste 100 de ani", a transmis ea.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇