Brexit: Ursula von der Leyen spune că probabilitatea unui acord cu Londra este foarte mică

Brexit: Ursula von der Leyen spune că probabilitatea unui acord cu Londra este foarte mică

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, le-a transmis vineri liderilor statelor membre ale Uniunii Europene, reuniţi la Bruxelles, că probabilitatea unui acord asupra viitoarelor relaţii comerciale cu Regatul Unit este foarte mică, transmit Reuters şi AFP.

Şefa executivului comunitar a vorbit despre Brexit mai puţin de 10 minute în a doua zi a summitului UE.

''Situaţia este dificilă. Principalele obstacole rămân'', a spus Ursula von der Leyen.

''Probabilitatea unui 'no deal' este mai mare decât a unui acord. Vom vedea până duminică dacă este posibil un acord'', a adăugat ea.

ADVERTISING

Boris Johnson: Există o posibilitate mare să nu avem acord post-Brexit cu UE

Măsuri de urgență

Comisia Europeană, care negociază în numele UE cu Regatul Unit, a publicat joi măsuri de urgenţă în materie de pescuit şi transport rutier şi aerian care vor fi aplicabile de la 1 ianuarie 2021 dacă până la finalul acestui an nu este convenit niciun acord cu Londra.

''Obiectivul acestor măsuri de urgenţă'', care nu vizează decât sectoarele care ar fi ''afectate într-o manieră disproporţionată de un 'no deal', este de a acoperi perioada în care nu este în vigoare un acord. Dacă nu intră în vigoare niciun acord, (măsurile de urgenţă) iau sfârşit după o perioadă determinată'', a explicat executivul comunitar.

ADVERTISING

Regatul Unit, care a părăsit oficial Uniunea Europeană în 31 ianuarie 2020, va abandona definitiv piaţa unică şi uniunea vamală ale UE la 31 decembrie. În cazul absenţei unui acord pentru a proteja circa 1 miliard de euro anual proveniţi din tarife şi cote, viitoarea relaţie comercială UE-Londra va trebui să fie guvernată doar de regulile Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Citește și:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇