Au fost 650 de replici după cele două cutremure. Bilanțul a depășit 20.000 de morți în Turcia și Siria

Au fost 650 de replici după cele două cutremure. Bilanțul a depășit 20.000 de morți în Turcia și Siria

Bilanţul victimelor cutremurului devastator care a lovit luni Turcia şi Siria se ridică acum la cel puţin 20.000 morţi.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a declarat că bilanțul victimelor în țara sa a ajuns la 17.134 de morți, ceea ce ridică la 20.296 numărul total al victimelor din Turcia și Siria.

Alte zeci de mii de persoane au fost raportate ca fiind rănite în ambele țări.

Agenția de gestionare a dezastrelor din Turcia, AHAD, a declarat că aproape 650 de replici au fost înregistrate de la cele două cutremure cu magnitudinea de 7,8 și 7,6 grade care au avut loc luni.

ADVERTISING

Seismele fac ca eforturile de salvare să fie și mai dificile și mai periculoase, când echipele se află în clădirile șubrezite

Detaliile despre naționalitatea victimelor nu au fost încă stabilite. În Turcia trăiau peste 3,6 milioane de refugiați sirieni, potrivit cifrelor ONU, care au fugit de războiul ce macină țara condusă încă de Bashar al Assad. Doar în orașul Gaziantep, situat lângă epicentrul cutremurelor, locuiau sute de mii de sirieni, amintește CNN.

Şi în timp ce Turcia a primit ajutor de la aproape 100 de ţări, un convoi cu ajutoare ONU a trecut abia joi din Turcia în nord-vestul Siriei pentru prima dată de la cutremurul de luni, în condiţiile în care regiunea este extrem de afectată de seism, dar şi de ani de conflict şi se confruntă cu o criză umanitară acută.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Și în Turcia furia crește odată cu bilanțul negru. Președintele Recep Tayyip Erdogan a fost nevoit să recunoască neajunsurile în ce privește eforturile de salvare, dar a insistat că situația este „sub control” și că orice ar fi fost făcut nicio țară nu ar fi fost mai pregătită pentru un astfel de dezastru.

Între timp, echipele de căutare continuă lupta contra cronometru, săpând în munții de moloz în speranța de a găsi supraviețuitori. Și salvări miraculoase încă au loc.

ADVERTISING

În Gaziantep două surori au fost scoase în viață după ce au stat peste 62 de ore sub ruinele clădirii în care locuiau.

Până acum, cel puțin trei cetățeni americani au fost găsiți morți și patru australieni sunt încă dați dispăruți. Dar doi ucraineni despre care se credea că au murit au fost scoși în viață de sub dărâmături. Guvernul de la București a anunțat că nu au fost până acum semnalați români printre victime.

Operațiunile sunt mult îngreunate de vreme și de replicile care încă sunt resimțite în zonă.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇