Echipa noastră din Turcia a reușit să scoată în viață 4 oameni prinși sub dărâmături, inclusiv un băiat de 16 ani. Salvator român: Am învățat să credem în miracole (Foto)

Echipa noastră din Turcia a reușit să scoată în viață 4 oameni prinși sub dărâmături, inclusiv un băiat de 16 ani. Salvator român: Am învățat să credem în miracole (Foto)

Salvatorii români aflaţi în Turcia au reuşit să scoată de sub dărâmături, până în prezent, patru persoane, printre care şi un adolescent de 16 ani.

Salvatorii au reușit să îl extragă în viață, după 20 de ore, în care au săpat un tunel până la băiat.

Colonelul Bogdan Vlăduțoiu, team-leader-ul echipei, spune că un dezastru de dimensiunea celui la care intervine nu a mai văzut în toată cariera. Deși cu orice clipă ce trece șansele de a mai găsi supraviețuitori scad, a învățat să creadă în miracole.

''În dimineaţa zilei de ieri (miercuri - n.red.), în zona de intervenţie indicată de autorităţile turce, salvatorii români au identificat o persoană conştientă, un adolescent de 16 ani, blocat sub dărâmături.

După mai multe ore de intervenţie, în site-ul de acţiune al salvatorilor români, s-a înregistrat o replică cu magnitudinea de 4,2 grade pe scara Richter, fapt care a dus la modificări ale elementelor prăbuşite, îngreunând astfel misiunea de salvare a adolescentului.

ADVERTISING

S-a solicitat în sprijin un excavator pentru a susţine partea superioară a construcţiei, iar echipa mixtă de sprijin a continuat misiunea de salvare, prin crearea unui tunel de acces la victimă'', arată IGSU, pe pagina de Facebook.

salvatori Turcia cutremur

Echipa RO-USAR a reuşit să-l salveze pe tânărul blocat sub dărâmături, acesta fiind conştient şi cooperant.

''Cu eforturi susţinute şi peste 20 ore de muncă continuă, echipa din România a reuşit să-l salveze pe tânărul blocat sub dărâmături, acesta fiind conştient şi cooperant. Pentru continuarea îngrijirilor medicale care se impun, acesta a fost predat echipajelor medicale'', precizează sursa citată.

salvatori Turcia romani

Până la acest moment, echipa mixtă din România a reuşit să salveze 4 persoane, victime ale seriilor de cutremure produse în Republica Turcia.

Pe parcursul nopţii, la indicaţia autorităţilor turce, echipa din România a mai desfăşurat 2 misiuni de căutare în 2 site-uri diferite.

ADVERTISING

''Din nefericire, nu au fost identificate persoane în viaţă'', precizează IGSU.

salvatori Turcia

În prezent, echipa se deplasează la o nouă clădire P+8, prăbuşită total, pentru executarea unei operaţiuni de căutare.

În acest site sunt deja echipe de intervenţie locale şi o macara de mare tonaj, dar autorităţile turce au solicitat sprijin.

Salvator român: Trebuie să recunosc că un astfel de dezastru nu am mai văzut

Colonelul Bogdan Vlăduțoiu a declarat, la Aleph News, că situația în Turcia este una foarte dificilă nu numai pentru salvatori, dar în primul rând pentru oamenii care au fost afectați de cutremur.

„Este dificil să reușești la urma urmei să identifici și apoi să și salvezi de sub dărâmăturile multor clădiri care sunt prăbușite persoanele care au fost surprinse sub aceste dărâmături.

În mod evident, ceea ce încercăm noi să facem de fiecare dată este să găsim cât mai mulți supraviețuitori ai acestui cutremur și să le oferim ajutorul de care au nevoie, să reușim să îi scoatem de sub aceste dărâmături, să le acordăm asistența medicală de urgență și apoi să îi predăm unităților sanitare pentru îngrijiri.

ADVERTISING

Totul este afectat de cutremur. În primul rând, în această localitate în care ne aflăm noi, în Antakya, nu mai funcționează sistemele de utilitate publică, sistemele de energie electrică, sistemul de alimentare cu gaze naturale, sistemul de alimentare cu apă, comunicațiile telefonice sunt afectate.

Evident că aceasta îngreunează foarte mult operațiunea de intervenție. Afectează inclusiv viața de zi cu zi a celor care au rămas în localitate, dar și a echipelor de intervenție”, a spus team-leader-ul modulului de căutare-salvare dislocat în Turcia, citat de Mediafax.

Colonelul nu a mai văzut o catastrofă atât de mare în întreaga carieră.

„Trebuie să recunosc că în activitatea mea profesională un astfel de dezastru, cu o astfel de amploare, nu am mai văzut. Un cutremur atât de puternic, care să fi afectat atât de multe clădiri, în urma căruia să se producă atât de multe victime, eu nu am mai văzut.

Și, de aceea, și dimensiunea tragediei este atât de mare. Încercăm să le oferim suport localnicilor care sunt afectați de ce s-a întâmplat.

Provocările sunt numeroase și noi resimțim lipsa tuturor utilităților, dar aceasta nu ne împiedică să ne desfășurăm misiunile. Numărul foarte mare de victime, numărul foarte mare de oameni care au fost surprinși sub dărâmăturile clădirilor reprezintă cea mai mare provocare, pentru că, practic, trebuie să acoperi o zonă foarte mare și trebuie să găsești acea locație, acea clădire unde e nevoie imediat de ajutor, unde există șansele cele mai mari să fie identificați supraviețuitori, supraviețuitori la care trebuie ajuns cât mai repede, astfel încât șansele lor de supraviețuire să fie maximizate”, a mai spus colonelul.

Cu toate acestea, colonelul Vlăduțoiu vorbește despre „miracole”.

„Cu cât timpul trece, șansele de a găsi supraviețuitori se diminuează. Asta nu ne împiedică pe noi să depunem în continuare eforturi și să căutăm cât mai mulți oameni pe care să îi găsim în viață și apoi să reușim să îi scoatem de sub dărâmături.

Noi ne vom continua misiunea alături de toți cei care asigură intervenția aici, în această zonă, atâta timp cât va fi nevoie, atâta timp cât ajutorul nostru este solicitat de către autoritățile de protecție civilă din statul afectat, din Turcia, și sperăm să găsim cât mai mulți supraviețuitori.

Șansele, într-adevăr, se împuținează odată cu trecerea timpului, dar miracole s-au mai văzut, iar noi am învățat în această meserie să credem în miracole, să credem că fiecare viață poate fi salvată și niciodată nu e prea târziu”, a mai spus Bogdan Vlăduțoiu.

La acest moment, în Turcia sunt prezente 2 echipe de sprijin din România, formate din personal specializat de căutare-salvare RO-USAR, medici şi asistenţi SMURD, personal cu echipe canine din cadrul Clubul Câinilor Utilitari, Câini de Salvare Transilvania, Câini de Salvare Gugulania, care se află în permanentă legătură cu autorităţile turce, reprezentanţii AFAD fiind cei direct responsabili în a desemna zona de acţiune şi intervenţie a echipelor internaţionale venite în sprijin.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇