Mărturiile unui medic din echipa de salvare trimisă de România în Turcia

Mărturiile unui medic din echipa de salvare trimisă de România în Turcia

Dr. Ionuţ Olaru, unul dintre membrii echipei medicale de la Spitalul Floreasca trimisă alături de ceilalţi salvatori în Turcia a relatat într-un interviu acordat News.ro cum este deocamdată misiunea sa în ţara lovită de cutremurul devastator.

„Încep misiunea cu disperarea că aşa ceva se poate întâmpla, şi cu speranţa că pot face ceva să ajut, oricât de mic”, spune medicul.

Dr. Olaru a spus că este impresionat de fenomenalul răspuns din partea Turciei, de modul în care sunt organizate şi coordonate acolo misiunile de salvare.

„Plecând din ţară în cursul zilei de ieri spre seară am ajuns pe aeroportul din Adana în jurul orei 20-21. Ulterior, după formalităţile vamale care au mers destul de repede, cu colegii de la autoritatea turcă care se ocupă de partea de coordonare, de răspuns la dezastru, ne-au preluat şi ne-au dus la sediul lor în cursul nopţii şi cred că în jurul orei 05:00 dimineaţa am fost preluaţi din nou de la această bază de operaţii în regiunea Hatay, în oraşul Antakia. 

ADVERTISING

Aici s-a efectuat iniţial baza de operaţiuni după ce de multe ori am văzut destul de multe site-uri unde se lucra intens de către colegii turci. 

Noi, personalul de la UPU-SMURD Bucureşti format din doi medici şi doi asistenţi încadraţi în unitatea Urban Searching Rescue a României, unitatea UNSAR, acţionează ca şi răspuns din partea statului român la acest dezastru, din nefericire", a explicat dr. Olaru. 

Pe partea medicală a modulului sunt două direcţii pe care merg echipele de salvatori. Medicii sunt sprijin pentru întreaga echipă de salvatori români, dar şi pentru victimele cutremurului major. 

ADVERTISING

„Suntem totuşi o echipă destul de mare, 59 de membri, operaţiunile de căutare-salvare sunt operaţiuni destul de periculoase şi din nefericire de multe ori se mai întâmplă şi accidente, unul dintre motivele pentru care noi suntem sprijinul acestei echipe. Iar în al doilea rând pentru pacienţi care sunt extraşi în viaţă, facem tot posibilul să îi stabilizăm până la predarea către echipele de urgenţă care îi preiau pentru a fi ulterior transportaţi la spital

Ca echipă da, ne-am împărţit pe două ture, colegii mei, un medic şi o domnişoară asistentă sunt deja încă de dimineaţă în site-ul de operaţii, eu urmează să-i schimb în două ore pentru că momentan se lucrează în ture pe parcursul întregii zile, 24 de ore non stop", a spus dr. Olaru. 

ADVERTISING

El spune că e impresionant modul în care s-au mobilizat forțele turce.

„În acest moment suntem entuziasmaţi că putem oferi ajutor, sunt victime ce pot beneficia în urma ajutorului pe care îl oferim, iar asta ne impulsionează să facem tot posibilul. 

În primul rând ce pot să spun din ce am văzut este fenomenalul răspuns din partea Turciei, referitor la persoanele afectate. Sunt toţi, cu toate forţele, v-am spus, ne-am plimbat, am trecut pe lângă nişte site-uri de lucru în drumul nostru către bazele operaţiunii în cursul serii precedente, în cursul nopţii precedente, la ore diferite, în jur de ora 12:00, în jur de 05:00 - 06:00, de dimineaţă, se lucra în permanenţă în toate site-urile, din nefericire situaţia o impunea", a spus Dr. Olaru. 

Medicul povestește că oamenii dorm pe străzi, în jurul focurilor, de teamă că locuințele care au mai rămas în picioare pot cădea.

„Nici nu vreau să-mi închipui, nici nu vreau să-mi imaginez prin ce trec oamenii, am văzut pe drumul către baza de operaţiuni destul de multe focuri aprinse în faţa unor clădiri care erau în picioare, probabil de teama de a mai intra în clădiri stăteau, în miez de noapte, se încălzeau la focuri făcute în faţa clădirilor. 

Îmi dau seama de teama cu care trăiesc oamenii aceştia, de când şi noi suntem aici şi am reuşit pe parcursul acestei zile, au fost câteva unde de şoc, au fost şi ieri, au fost şi astăzi, din fericire de intensitate mică la acest moment”, povestește medicul, care a făcut parte și în 2019 din echipa trimisă în Albania să ajute la operațiunile necesare după cutremurul de atunci.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇