Biden urmează să anunțe cine va prelua Departamentul de Stat de la Pompeo. Cine e cel care va trebui să repare relațiile externe dinamitate de Trump

Biden urmează să anunțe cine va prelua Departamentul de Stat de la Pompeo. Cine e cel care va trebui să repare relațiile externe dinamitate de Trump

Președintele ales al SUA Joe Biden îl va numi pe Anthony Blinken la șefia Departamentului de Stat, funcție care acum, în administrația Donald Trump, e ocupată de Mike Pompeo.

Anunțul ar urma să fie oficial făcut marți de Biden, potrivit CNN. Presa americană comentează că, astfel, președintele ales dorește să transmită un mesaj că reclădirea alianțelor e prioritatea sa.

ADVERTISING

Blinken a fost și în administrația Barack Obama în conducerea Departamentului de Stat, dar ca adjunct. A fost, de asemenea, consilier pe probleme de securitate națională al lui Biden, cât acesta a fost vicepreședinte.

În acea perioadă, el a jucat un rol important în politica externă a Statelor Unite, inclusiv în probleme sensibile precum uciderea lui Osama bin Laden în 2011, răspunsul SUA la adresa Rusiei pentru anexarea Crimeii sau lupta împotriva Statului Islamic.

Blinken va trebui să fie confirmat prin votul Senatului. Dacă acest lucru se va întâmpla, el va deveni responsabil de repararea relațiilor cu partenerii externi pe care Donald Trump i-a atacat sau ignorat prin politica sa de a pune ”America pe primul loc”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

El trebuie mai întâi să reclădească instituția Departamentului de Stat, al cărei rol a fost mult diminuat sub administrația lui Trump, președintele în funcție considerând-o parte a unui ”stat paralel” al cărui scop e sa-l submineze pe el.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇