Viitorul Guvern al lui Joe Biden se anunţă mixt, cu multe femei

Viitorul Guvern al lui Joe Biden se anunţă mixt, cu multe femei

Preşedintele-ales american Joe Biden, care a promis un ”Guvern care să reprezinte America”, a trecut la construirea unei echipe în care sunt prezente femei.

Așadar, el nu a așteptat ca Donald Trump să-şi recunoască înfrângerea în alegerile prezidenţiale de la 3 noiembrie, relatează AFP.

Fostul vicepreşedinte american, care urmează să preia funcţia de şef al statului la 20 ianuarie, a ales un democrat cu experienţă, Ron Klain, care să fie secretarul general al Casei Albe şi a numit mai mulţi viitori consilieri.

Alcătuirea Guvernului său va fi însă mai delicată.

Este necesar ca secretarii Guvernului său să fie confirmaţii în Senat, care ar putea să rămână majoritar republican dacă Partidul Democrat nu reuşeşte să obţină victorii în două alegeri parţiale prevăzute în ianuarie în Georgia.

ADVERTISING

AFP prezintă unele dintre numele aflate în circulaţie.

China îl felicită pe Joe Biden pentru victoria în alegeri. Inițial a spus că aşteaptă anunţarea rezultatelor oficiale

Departamentul de stat

Fosta ambasadoare la ONU Susan Rice, fosta consilieră în probleme de securitate naţională a lui Barack Obama, ar putea deveni rapid secretar de Stat.

Afroamericana în vârstă de 56 de ani are relaţii foarte bune cu Joe Biden.

Însă ea nu a fost aleasă niciodată în vreo funcţie, fiind afectată de dosarul atacului din 2012 care a vizat misiunea dipolomatică a Statelor Unite la Benghazi, în Libia. Acest lucru ar putea să-i complice confirmarea în funcție.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Senatorul Chris Coons, în vârstă de 57 de ani - un prieten apropiat al preşedintelui-ales - este un candidat care se bucură de un consens mai mare.

Un membru al influentei Comisii a Afacerilor Externe a Senatului, el cooperează cu regularitate cu colegii săi republicani.

Senatorul Chris Murphy - mai apropiat aripii stângi a Partidului Democrat - şi diplomatul William Burns - numărul doi la Departamentul de Stat în timpul lui Obama - sunt de asemenea evocaţi pentru post.

Papa Francisc l-a felicitat pe Joe Biden într-o convorbire telefonică (echipa lui Biden)

Trezorerie

Una dintre conducătoarele Băncii centrale americane, Lael Brainard, în vârstă de 58 de ani, ar putea deveni secretarul Trezoreriei, declară surse financiare apropiate lui Joe Biden.

ADVERTISING

Singura democrată între guvernatorii acestei instituţii, ea s-a remarcat prin faptul că s-a opus unor dereglementări ale sectorului bancar şi prin faptul că a insistat asupra luptei împotriva modificărilor climatice.

Lui Joe Biden - loial imaginii sale de ”unificator” - i-ar plăcea să numească unul sau doi republicani în echipa sa.

El pare interesat de Meg Whitman, o conducătoare de întreprindere care a candidat din partea republicanilor la postul de guvernator al Californiei în 2010.

Copreşedintă a unui fond de investiţii, Mellody Hobson, una dintre femeile de culoare cele mai influente pe Wall Street, ar putea să beneficieze de dorința aleşilor afro-americani ca o persoană de culoare să ţină frâiele bursei Statelor Unite.

Administrația Trump nu îl lasă pe Joe Biden să aibă acces la mesajele primite de la lideri străini

Apărare

Michèle Flournoy, în vârstă de 59 de ani, un fost secretar delegat cu Apărarea în timpul lui Barack Obama, îşi devansează concurenţii.

Cu o bogată experienţă la Pentagon, ea este respectată şi în afara taberei democrate şi ar putea fi cu uşurinţă confirmată în Senat.

Numele senatoarei Tammy Duckworth, o fostă femeie militar de origine asiatică - care şi-a pierdut ambele picioare în Irak - şi al colegului său Jack Reed, un membru al Comisiei Forţelor armate, circulă de asemenea în vederea postului de secretar al Apărării.

Joe Biden a numit un vechi consilier al său în funcţia de şef de cabinet la Casa Albă

Justiție

Doug Jones, în vârstă de 66 de ani, tocmai şi-a pierdut mandatul de senator în Alabama, pe care i l-a smuls în 2018 unui rival împotmolit într-un scandal de abuzuri sexuale, însă pare bine plasat să devină procuror general al Statelor Unite.

Fost procuror federal, el a coordonat în 2002 investigaţiile unor foşti membri Ku Klux Klan (KKK), responsabili de un atac sângeros vizând o biserică a comunităţii de culoare la Birmingham, în 1963.

Sally Yates, în vârstă de 60 de ani, un fost secretar al Justiţiei, se află de asemenea în cursă.

Ea a rămas în funcţie la începutul mandatului lui Donald Trump, dar acesta a destituit-o după ce a refuzat să susţină un decret controversat împotriva imigraţiei.

Schimbare de ton la Casa Albă: președintele ales Joe Biden le cere americanilor să poarte mască

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇