Ce promit partidele pe zona de curent, gaze şi energie verde. Analiza programelor de guvernare

Ce promit partidele pe zona de curent, gaze şi energie verde. Analiza programelor de guvernare
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Pe parlamentarii care vor fi aleși pe 6 decembrie nu-i așteaptă un mandat ușor.

Printre altele, de legile pe care ei le vor adopta va depinde, în bună măsură, dacă românii vor avea suficientă energie în anii care vin și dacă își vor permite să o plătească.

SpotMedia.ro vă prezintă cum promit partidele care ne vor cere votul pe 6 decembrie să rezolve provocările majore din sectorul energetic.

Un lucru e clar: românii au nevoie, pe termen lung, de acces la cât mai multă energie ieftină.

Din păcate, un astfel de obiectiv nu e deloc ușor de realizat în viitorul apropiat, din mai multe motive. Iată câteva.

De ce vin vremuri grele pentru Energie, în România

Pe de o parte – pentru a respecta cerințele Comisiei Europene – România trebuie să își reducă producția de energie din cărbune. E ușor de zis, dar foarte greu de făcut (în condițiile în care acum mai bine de 20% din energia produsă la noi provine din arderea cărbunelui).

Din fericire, alternative există. Spre exemplu, cel puțin în următorul deceniu, în loc să ardă cărbune, țara noastră ar putea folosi gazul pe post de combustibil. E tot o resursă de tip fosil, dar poluează mai puțin. E ceea ce Comisia Europeană numește ”combustibil de tranziție” pe drumul spre producția de energie curată.

Problema este că resursele on shore de gaze naturale ale țării noastre sunt în declin. Ar trebui să apelăm la rezervele din Marea Neagră. Doar că actualii parlamentari, Guvernul și instituțiile care ar trebui să găsească soluția pentru a da startul extragerii acelor cantități uriașe de gaze nu s-au descurcat prea bine până acum.

Singură, România nu are resursele să extragă gazele din Marea Neagră. Iar companiile străine renunță, rând pe rând, la perimetrele concesionate, plângându-se că reprezentanții statului român nu-i ascultă și că legile din țara noastră sunt dezavantajoase pentru exploatarea off-shore.

ADVERTISING

Pe termen lung, însă, România ar trebui să renunțe și la gaz și să își dezvolte capacități curate de producție a energiei, cum ar fi reactoarele nucleare, noi hidrocentrale sau câmpuri off-shore de turbine eoliene.

Numai că nici la acest capitol nu stăm prea bine.

Cu construcția de reactoare suntem mult în urmă. Guvernele României promit de mai bine de 10 ani că vor începe lucrările, în curând. Dar nu s-a întâmplat mai nimic.

Iar în 2026 unul dintre cele două reactoare pe care le avem se va închide vreme de 2 ani, pentru retehnologizare. Și nu mai e timp să construim altele, până atunci. Așa că peste 6 ani cantitatea de energie nucleară produsă zilnic în România se va înjumătăți, indiferent cine și ce ar promite.

Iar în ceea ce privește realizarea de câmpuri off – shore (pe mare - n.red.) de turbine eoliene, totul e la nivel de discuție, din informațiile SpotMedia.ro.

Mai sunt și alte probleme. Multe companii din sectorul energetic sunt în urmă cu investițiile, iar bună parte din infrastructura de transport a resurselor (gaze și electricitate - n.red.) e îmbătrânită. Iar legislația e adesea ambiguă și dezavantajoasă, permițându-le unor dintre actorii de pe piață să câștige mulți bani, dar pe cheltuiala celorlalți.

În plus, din păcate, statul s-a obișnuit să tot intervină pe pieța de energie și să impună reguli și plafonări de prețuri care fac mai mult rău decât bine.

Cât de mult conștientizează politicienii care vor să conducă România în următorii 4 ani toate aceste aspecte? Și ce au de gând să facă? SpotMedia.ro a consultat programele partidelor politice și a identificat propunerile acestora din capitolele care vizează situația energetică a României.

ADVERTISING

PNL: Tranziție spre energie curată și 70% din populație racordată la gaze. Ce se poate face repede și ce va dura

În programul de guvernare, liberalii fac referire la investiții pe care intenționează să le facă pe termen scurt și mediu. Iată despre ce este vorba.

Pe termen scurt, PNL menționează că are următoarele obiective:

  • finalizarea noii centrale a Romgaz de la Iernut
  • finalizarea retehnologizării a două unități de producție care funcționează cu cărbune ale Complexului Energetic Oltenia (de la Rovinari și Ișalnița)
  • creșterea capacității și modernizarea depozitelor de gaze ale Romgaz
PNL-2
Fragment din programul de guvernare propus de PNL

Pe termenul mediu, PNL își dorește, printre altele să:

  • ducă la bun sfârșit retehnologizarea Reactorului 1 de la Cernavodă
  • construiască și să pună in funcțiune Reactorul 3 până în 2030
  • pună în funcțiune, la Complexul Energetic Oltenia, mai multe unități de producție pe gaz și cu ciclu combinat, dar și mai multe parcuri fotovoltaice care să înlocuiască utilizarea cărbunilor

PNL menționează și că va susține investițiile pe care le au deja în plan mai multe companii din sectorul energetic, de la producători ca Hidroelectrica până la transportatori ca Transgaz.

Se face referire și la sprijinirea companiilor de mai mici dimensiuni, dar al căror rol e important în alimentarea cu energie a unor comunități locale.

De asemenea, PNL susține că Black Sea Oil and Gas (BSOG) a primit deja autorizație pentru a se pregăti să exploateze gaze din Marea Neagră. Și că va lua măsuri pentru modificarea legislației astfel încât proiectul off shore să fie viabil.

fragment-din-programul-PNL
Fragment din programul de guvernare al PNL

De asemenea, liberalii enumeră o serie de măsuri de sprijin pe care vor să le ia pentru a crește eficiența energetică în România și pentru a promova transportul electric.

ADVERTISING

Printre măsurile promise de PNL se numără și finanțarea extinderii rețelelor inteligente de gaze, astfel încât să ajungă să deservească circa 70% din populația României.

E o măsură controversată, potrivit experților consultați de SpotMedia.ro, în condițiile în care gazul e doar un combustibil de tranziție. Vicepreședintele CE susține că ar trebui să reducem utilizarea gazelor, începând din 2030.

Una peste alta, programul de guvernare pe care ni l-a comunicat PNL conține 20 de pagini dedicate Energiei și are cele mai multe detalii cu privire la măsurile pe care viitorii parlamentari ai partidului doresc să le susțină, dacă ajung în Parlament.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta programul de guvernare propus de PNL:

PSD: Sprijin pentru consumatorii săraci, investiții în cercetare și repornirea petrochimiei cu gazele din Marea Neagră

Programul de guvernare propus de PSD conține ceva mai puține detalii decât cel al liberalilor. Dar capitolului Energie îi sunt dedicate tot 10-11 pagini (unele măsuri care privesc Energia fac parte din alte capitole ale programului - n.red.).

Marile obiective sunt similare: securitate energetică pentru români, o industrie de profil mai puțin poluantă și acces sporit al consumatorilor la rețele energetice.

Concret, social-democrații își propun:

  • racordarea la gaz a 80% din populația României (ținta liberalilor fiind de 70%);
PSD-2
Fragment din programul de guvernare al PSD
  • acordarea de sprijin pentru consumatorii vulnerabili (deși aceștia ar trebui, mai întâi, mai bine definiți în lege - n.red.);
  • creșterea capacității de extracție a gazelor din Marea Neagră;
  • repornirea industriei petrochimice românești, alimentată cu gazul din Marea Neagră;
  • construcția de centrale electrice de termoficare moderne în București, Constanța, Timișoara, Iași și Craiova (centralele moderne au randament mai mare decât cele curente și ar facilita inclusiv ieftinirea energiei);
  • Investiții în transformarea capacităților de producție poluante într-unele mai prietenoase cu mediul;
PSD-6
Fragment din programul de guvernare al PSD
  • prelungirea duratei de viață a reactoarelor 1 și 2 și asigurarea finanțării reactoarelor 3 și 4;
  • realizarea de investiții consistente în cercetare;
  • izolarea clădirilor publice pentru creșterea eficienței energetice;
  • liberalizarea pieței energiei până la finele lui 2021 (deja în curs -n.red.).

Pentru mai multe detalii, puteți consulta programul de guvernare propus de PSD:

USR - PLUS: Accent pe deblocarea exploatării gazelor din Marea Neagră și definirea consumatorului vulnerabil

USR-PLUS vrea să se concentreze pe deblocarea exploatării gazelor din Marea Neagră și pe utilizarea resurselor extrase pentru a dezvolta diverse industrii conexe.

usr-gaze-1
Fragment din programul de guvernare al USR-PLUS

În plus, USR-PLUS propune ca cel puțin jumătate dintre banii care se colectează la Pilonul II de pensii să fie investiți în proiecte energetice noi și viabile.

În acest fel, s-ar grăbi tranziția de la actualul sistem energetic greoi al României spre un sistem energetic mai puțin poluant și performant.

usr-gaze-3

O altă problemă pe care USR-PLUS vrea să o rezolve este combaterea sărăciei energetice. Cu alte cuvinte, USR-PLUS vrea crearea de mecanisme care să permită identificarea și sprijinirea acelor români care au cu adevărat nevoie de sprijin.

usr-combatere-saracie-energetica-3-1
Alte măsuri propuse de USR PLUS în ceea ce îi privește pe consumatorii vulnerabili

Este vorba despre acei consumatori care fie nu au acces la surse de energie, fie au acces dar nu își permit, din varii motive, să consume suficientă energie pentru a avea un trai decent.

Pentru mai multe detalii, puteți consulta programul de guvernare al USR-PLUS. Îl puteți găsi pe site-ul partidului.

PMP: Independență energetică pentru România și extinderea pe plan internațional a companiilor românești

PMP pune mare accent pe modul în care România poate beneficia de tendința Uniunii Europene de a proteja mediul.

Printre măsurile pe care le propune PMP se numără:

  • facilitarea extragerii gazelor naturale din Marea Neagră. Primul pas propus de PMP este modificarea legislației românești adoptată în perioadă în care PSD era la putere și era condus de Liviu Dragnea. Apoi, PMP susține atragerea de companii din UE sau SUA care să poată extrage gazul
  • adoptarea unor legi care să oblige companiile să vândă gazul la preț preferențial, în România
  • racordarea a circa 65% din populație la rețeaua de gaze naturale (liberalii vor 70%, iar social-democrații vor 80%) și adaptarea sistemelor de termoficare centralizată din orașe pentru a funcționa cu gaz. Practic, CET-urile ar fi înlocuire de centrale de cvartal sau cartier
  • asigurarea independenței energetice a României, care la rândul său să asigure independența energetică a Republicii Moldova
  • sprijinirea extinderii companiilor românești și în alte state, pentru a facilita astfel exporturile de energie românească.
PMP-propuneri-energie

Noțiunea de independență energetică a unei țări este controversată. Independența înseamnă, în principiu, că ne-am asigura singuri, din producție internă, necesarul de energie. Dar asta ar putea însemna inclusiv că prețul energiei ar crește împovărător de mult (uneori e mai scump să produci decât să imporți - n.red.).

Pe de altă parte, importurile excesive ar putea descuraja investițiile în producția locală de energie.

E un echilibru fragil pe care cei care fac legile ar trebui să știe să-l păstreze.

Potrivit experților consultați de SpotMedia.ro, optim ar fi să ne concentrăm pe securitatea energetică a țării noastre, adică pe un amestec favorabil de producție internă și surse din import la care să avem acces atunci când avem nevoie.

Pentru mai multe detalii privind măsurile propuse de PMP, puteți citi integral programul de guvernare propus de partid:

Pro România: Energie mai curată, investiții și management profesionist

Până la momentul publicării acestui articol, Pro România nu a dat curs solicitării SpotMedia.ro de a ne pune la dispoziție varianta extinsă a programului de guvernare propus.

În consecință, în ceea ce privește propunerile Pro România, nu putem să vă prezentăm decât informațiile afișate pe site-ul formațiunii politice.

În ceea e privește Energia, Pro România propune:

  • readucerea managementului profesionist și independent în companiile energetice deținute de stat
  • modificarea politicii de dividende distribuite de companiile energetice în care statul este acționar, în sensul reducerii procentului din profit care se duce la bugetul de stat și alocarea mai multor resurse pentru investiții
  • valorificarea eficientă și sustenabilă a resurselor existente în zona Mării Negre
  • stimularea investițiilor pentru a moderniza rețelele
  • ajutoare de stat și facilități fiscale care urmăresc creșterea ponderii surselor de energie regenerabilă în totalul consumului energetic, precum și a biocarburanților în consumul de energie pentru transporturi
  • promovarea introducerii pe piață a vehiculelor de transport nepoluante și eficiente din punct de vedere energetic, prin intermediul unor achiziții publice ecologice
  • promovarea producerii energiei pe bază de resurse regenerabile și producerii de energie electrică și termică în centrale cu cogenerare.
Propuneri-Pro-Romania
Propunerile Pro România pentru sectorul energetic. Foto: Captură site Pro România

SpotMedia.ro va solicita, în zilele următoare, sprijinul mai multor experți independenți pentru a analiza aceste programe ale partidelor politice. Vom încerca să stabilim ce și cum se poate realiza, în perioada imediat următoare, și ce e trecut în programe mai degrabă pentru a lua ochii alegătorilor.

Citește și:

În loc să dispară, o taxă s-a majorat cu peste 40%. Pe ce se duc banii și cu ce se aleg românii care o plătesc


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇