Barbados renunță la regina Elisabeta a II-a: Să lăsăm în urmă trecutul colonial!

Barbados va renunţa la regina Elisabeta a II-a ca şef al statului începând de anul viitor, când va deveni din monarhie constituţională republică.

Insula din Caraibe va fi astfel prima ţară din ultimele trei decenii care va renunţa la monarhie, potrivit CNN.

Într-un discurs susţinut marţi, guvernatorul general al ţării, Sandra Mason, a declarat că „a sosit timpul să lăsăm pe deplin în urmă trecutul nostru colonial” , precizând că Barbados va deveni republică începând cu noiembrie anul viitor, când se vor împlini 55 de ani de la obţinerea independenţei faţă de imperiul britanic.

ADVERTISING

Regina Elisabeta a II-a este în prezent şeful statului în Marea Britanie şi în alte 15 foste ţări coloniale, printre care Australia, Canada, Noua Zeelandă, Jamaica şi alte câteva ţări insulare din Caraibe şi Oceanul Indian.

În Barbados, mai mulţi lideri au propus de-a lungul timpului înlăturarea acestui statut al monarhului britanic, văzut ca o prezenţă simbolică a imperialismului.

"Cetăţenii din Barbados vor un şef al statului din Barbados. Aceasta este declaraţia supremă de încredere în ceea ce suntem şi în ceea ce suntem capabili sa obţinem", a spun Mason, citind în deschiderea sesiunii Parlamentului un discurs scris de premierul Mia Mottley.

ADVERTISING

Barbados va rămâne una dintre ţările membre ale Commonwealth-ului.

C.S.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇