Avionul care îl ducea pe Lavrov spre Beijing s-a întors la mijlocul drumului

Avionul care îl ducea pe Lavrov spre Beijing s-a întors la mijlocul drumului

Serghei Lavrov trebuia să ajungă azi la Beijing, dar, la jumătatea zborului, avionul său s-a întors din drum, la Novosibirsk (Siberia), după ce mersese deja 2.800 de kilometri. Ulterior, aeronoava care îl ducea pe ministrul de Externe rus a aterizat pe aeroportul Vnukovo din Moscova.

Informaţia a fost publicată de cotidianul german Bild şi preluată de presa din Polonia.

Război în Ucraina, Ziua 22 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Amintim că duminică Financial Times a scris, citând oficiali americani, că Rusia ar fi apelat la China pentru echipamente militare care să sprijine invazia sa în Ucraina. Potrivit FT, Casa Albă este îngrijorată că Beijingul ar putea submina eforturile occidentale de a ajuta Ucraina. Ulterior, China a denunţat o ''dezinformare'' din partea SUA.

ADVERTISING

Această informație a apărut cu o zi înainte de discuțiile la nivel înalt dintre SUA și China de la Roma. Consilierul pentru securitate națională al președintelui SUA, Jake Sullivan, a vorbit timp de mai bine de șapte ore cu diplomatul chinez Yang Jiechi. Ulterior, americanul a spus că a fost o conversație „intensă”.

"Scopul întâlnirii de astăzi a fost să ne exprimăm foarte clar îngrijorarea către Beijing, cu privire la implicarea lor și să reiterăm că orice sprijin pentru Moscova – militar sau economic – va avea consecințe”, a declarat purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price.

ADVERTISING

Beijingul, un partener comercial-cheie al Rusiei, a refuzat să califice acţiunile din Ucraina drept invazie, deşi preşedintele chinez, Xi Jinping, a făcut apel la ”reţinere maximă”.

Ministrul chinez de Externe, Wang Yi, a declarat recent că prietenia dintre cele două state este „solidă” și că au perspective largi de cooperare.

Pe de altă parte, preşedintele Statelor Unite, Joe Biden, va avea, vineri, o conversaţie cu omologul său din China, Xi Jinping, despre competiţia între cele două ţări şi despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei, anunţă Casa Albă.

ADVERTISING

Fondul Monetar Internaţional a anunţat că Beijingul riscă să nu atingă ţinta de creştere economică de 5,5% pentru 2022, din cauza războiului declanşat de Rusia în Ucraina.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇