New York Times scrie că Rusia a cerut ajutor militar Chinei. Reacţie vehementă de la Beijing

New York Times scrie că Rusia a cerut ajutor militar Chinei. Reacţie vehementă de la Beijing

Rusia ar fi cerut ajutor economic şi militar Chinei pentru a continua războiul în Ucraina şi a ocoli sancţiunile occidentale, a informat New York Times (NYT), într-un moment în care Washingtonul a avertizat Beijingul să nu acorde asistenţă Moscovei.

Potrivit publicaţiei americane, care citează responsabili sub protecţia anonimatului, Rusia a cerut Chinei să îi furnizeze echipament militar pentru război şi ajutor economic în efortul de a depăşi sancţiunile internaţionale. Aceşti responsabili nu au precizat natura exactă a ajutorului solicitat, nici dacă China a răspuns, notează AFP.

„Nu am auzit niciodată vorbindu-se despre asta”, a reacţionat un purtător de cuvânt al Ambasadei Chinei la Washington.

ADVERTISING

Ulterior, China a denunţat o ''dezinformare'' din partea SUA, informează AFP şi Reuters.

"În ultimul timp, SUA răspândesc ştiri false despre China", a declarat un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze, Zhao Lijian, în timpul unei conferinţe de presă zilnice, întrebat despre informaţiile publicate în New York Times.

"Este complet fals, este pură dezinformare. China şi-a expus clar şi consistent poziţia cu privire la criza din Ucraina. Jucăm un rol constructiv şi evaluăm situaţia în mod imparţial şi independent. A denigra poziţia Chinei nu este un lucru acceptabil", a insistat el, citat de EFE.

ADVERTISING

Război în Ucraina, Ziua 19 - Vezi desfășurarea evenimentelor

Aceste informaţii de presă au fost difuzate în timp ce consilierul pentru securitate naţională al preşedintelui american, Jake Sullivan, urmează să se întâlnească, luni, la Roma, cu Yang Jiechi, cel mai înalt responsabil al Partidului Comunist din China pentru diplomaţie.

Cei doi responsabili şi echipele lor vor "discuta despre eforturile în curs vizând să gestioneze competiţia dintre cele două ţări şi vor discuta despre impactul războiului Rusiei împotriva Ucrainei asupra securităţii regionale şi globale", a indicat Emily Horne, purtător de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate al Casei Albe, într-un comunicat.

"Supraveghem îndeaproape măsura în care China furnizează, într-un fel sau altul, asistenţă materială sau economică Rusiei", a declarat Jake Sullivan, duminică, la CNN, adăugând că "este un subiect de preocupare pentru noi".

"Am făcut cunoscut Beijingului că nu vom rămâne pasivi şi nu vom lăsa nicio ţară să compenseze pierderile Rusiei cauzate de sancţiunile economice", impuse de la începutul invaziei ruse a Ucrainei, la 24 februarie, a insistat el.

"Absolut, vor fi consecinţe în cazul unor acţiuni importante vizând să ocolească sancţiunile", a avertizat Jake Sullivan.

De la începutul invaziei de la 24 februarie, regimul comunist chinez, acordând prioritate prieteniei cu Moscova, s-a abţinut să îl îndemne pe preşedintele rus Vladimir Putin să-şi retragă trupele din Ucraina.

Dacă va ajuta Rusia, "China s-ar expune la sancţiuni substanţiale şi ar deveni un paria. Refuzul ar menţine deschisă posibilitatea cooperării" cu Occidentul, a estimat pe Twitter diplomatul american Richard Haass, preşedintele think-tankului Council on Foreign Relations.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇