SUA avertizează China că va suporta consecinţe dacă va ajuta Rusia să evite sancţiunile internaţionale

SUA avertizează China că va suporta consecinţe dacă va ajuta Rusia să evite sancţiunile internaţionale

Statele Unite au avertizat luni China că va suporta consecinţe dacă va ajuta Rusia să evite sancţiunile internaţionale care i-au fost impuse în urma invadării Ucrainei.

Oficiali americani, al căror nume nu a fost făcut public, au declarat pentru mai multe instituţii de presă că Beijingul şi-a exprimat disponibilitatea de a oferi asistenţă militară Rusiei, transmite CNN.

Ministerul chinez de Externe a acuzat SUA că răspândesc dezinformare, iar Rusia a negat că a cerut Beijingului ajutor militar.

Schimburile de replici au avut loc înainte ca oficialii americani şi chinezi să se întâlnească la Roma.

Presa, citând oficiali de la Washington, a relatat că Rusia a cerut în ultimele zile Chinei în mod special echipamente militare, inclusiv drone.

Luni, SUA i-au avertizat pe aliaţii săi că Beijingul a sugerat că este deschis oferirii de sprijin militar şi economic, potrivit relatărilor presei.

Informaţia a venit în momentul în care consilierul american pentru securitate naţională, Jake Sullivan, s-a întâlnit cu principalul diplomat al Chinei, Yang Jiechi, pentru discuţii la Roma.

Război în Ucraina, Ziua 19 - Vezi desfășurarea evenimentelor

”Domnul Sullivan a ridicat o serie de probleme în relaţiile SUA-China, cu discuţii substanţiale despre războiul Rusiei împotriva Ucrainei. Au subliniat, de asemenea, importanţa menţinerii unor linii deschise de comunicare între Statele Unite şi China”, se arată într-o relatare a întâlnirii.

Într-un interviu acordat anterior CNN, Sullivan a spus că SUA ”i-au comunicat direct, în privat, Beijingului că vor exista consecinţe în cazul eforturile de evitare a sancţiunilor aplicate pe scară largă sau pentru sprijinirea Rusiei pentru a le respinge. Nu vom permite ca acest lucru să meargă mai departe şi să permitem să existe un colac de salvare pentru Rusia din aceste sancţiuni economice din orice ţară, oriunde în lume”, a spus Sullivan.

Acesta a adăugat că, deşi SUA credeau că China era conştientă de faptul că liderul rus Vladimir Putin ”planifică ceva” înainte să se întâmple invazia, Beijingul ”s-ar putea să nu fi înţeles toată amploarea acesteia”.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇