UE extinde lista oligarhilor ruşi sancţionaţi. Sunt peste 860 de persoane, printre care şi Roman Abramovici

UE extinde lista oligarhilor ruşi sancţionaţi. Sunt peste 860 de persoane, printre care şi Roman Abramovici

Uniunea Europeană a decis să extindă lista oligarhilor ruşi sancţionaţi, în special cu miliardarul rus Roman Abramovici, proprietarul clubului englez de fotbal Chelsea, drept represalii la invadarea Ucrainei de către Rusia.

Aceste măsuri fac parte dintr-un al patrulea set de sancţiuni ale UE împotriva Moscovei, relatează AFP.

Prin această extindere, pe lista neagră se află 862 de persoane şi 53 de entităţi ruse, care au interdicţie de intrare pe teritoriul UE şi li se pot îngheţa bunurile deţinute.

ADVERTISING

Roman Abramovici, apropiat al preşedintelui rus Vladimir Putin, a fost deja vizat de sancţiuni în Regatul Unit, care l-a obligat să suspende vânzarea clubului Chelsea pe care o anunţase. El este de asemenea vizat de sancţiuni în Canada.

Guvernul britanic a estimat averea lui Abramovici la 10,7 miliarde de euro.

Acest oligarh rus "întreţine legături strânse şi de lungă durată cu Vladimir Putin", se menţionează într-un document pregătitor al UE privind noile sancţiuni.

Război în Ucraina, Ziua 19 - Vezi desfășurarea evenimentelor

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat vineri "un al patrulea set de sancţiuni pentru a izola şi mai mult Rusia şi a epuiza resursele care îi servesc la finanţarea acestui război barbar".

Aceste sancţiuni urmează să includă şi retragerea statutului naţiunii celei mai favorizate Rusiei, deschizând calea pentru impunerea de taxe asupra importurilor de produse ruseşti.

Ursula von der Leyen a anunţat şi interdicţia de export de produse de lux în Rusia. "Cei care susţin maşina de război a lui Putin nu trebuie să mai poată profita de stilul lor de viaţă somptuos, în timp ce bombele lovesc nevinovaţi în Ucraina", a declarat ea.

ADVERTISING

Al patrulea pachet de sancţiuni prevede, de asemenea, interzicerea importurilor de "bunuri esenţiale în sectorul fierului şi oţelului".


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇