Autoritățile fac bilanțul violenţelor de azi-noapte și spun de ce nu le opresc, deși încalcă legea. Au fost date amenzi de peste 200.000 de lei, inclusiv pentru liderii AUR

Autoritățile fac bilanțul violenţelor de azi-noapte și spun de ce nu le opresc, deși încalcă legea. Au fost date amenzi de peste 200.000 de lei, inclusiv pentru liderii AUR

Protestul anti-restricții care s-a prelungit până târziu în noaptea de luni spre marți s-a finalizat cu aproape 200 de dosare penale și amenzi de peste 200.000 de lei.

Prefectul Capitalei Alin Stoica, colonelul Ionel-Cătălin Stegăroiu, directorul general al Jandarmeriei Bucureşti, şi comisarul-şef Bogdan Berechet, care conduce Poliția Capitalei, au susținut marți dimineață o conferință de presă pentru a prezenta datele.

Potrivit șefului jandarmilor din Capitală, ei au estimat că în jur de 1.500 de persoane au participat, luni, la manifestație. Dintre acestea, aproximativ 300 au rămas după miezul nopții și au plecat în marș din Piața Victoriei spre Piața Romană, apoi Universitate și în cele din urmă la Piața Unirii.

ADVERTISING

La un moment dat au ocupat carosabilul și când jandarmii au vrut să-i legitimeze pe câțiva care doreau să schimbe direcția de mers au început violențele. S-a aruncat înspre jandarmi cu petarde și pietre, 12 fiind răniți.

Jandarmii au dus la secții 188 de persoane și au aplicat 222 de amenzi.

”Polițiștii Capitalei au declanșat cercetari pentru ultraj, dar și de tulburarea ordinii și liniștii publice, furt calificat, nerespectarea regimului armelor și munițiilor, portul de arme - aici este vorba de un cuțit, incendiere, distrugere.

ADVERTISING

Dosarele vor fi instrumentate de procurorii de pe lângă judecătoriile sectoarelor 1, 3 și 4. Toate cele 188 de persoane conduse de jandarmi la secțiile de poliție sunt la acest moment identificate, fotografiate, amprentate.

Mare parte au fost sancționate, au fost aplicate 222 de sancțiuni de peste 200.000 de lei. 8 dintre ele au fost acordate organizatorilor”, a spus Bogdan Berechet, precizând că niciunul dintre protestatarii violenți nu a fost reținut.

ADVERTISING

A amenzile au variat în funcție de aprecierea celor care le-au aplicat: ”Am avut amenzi și de 15.000 - 25.000 de lei, si de 5.000 de lei, depinde de aprecierea pe care colegii constatatori au apreciat (sic!)”, a spus colonelul Ionel-Cătălin Stegăroiu.

Dacă reprezentanții forțelor de ordine au refuzat să spună cine sunt organizatorii, prefectul Capitalei a indicat liderii partidului AUR.

”Aceste proteste au fost organizate de un anumit partid și un anumit lider al acelui partid”, a spus Stoica, făcând referire la George Simion, prezent la protestul de luni alături de alți colegi din AUR.

Prefectul le-a mulțumit bucureștenilor care, în majoritate, respectă restricțiile și a anunțat că măsurile nu vor fi anulate.

”Nu vom renunța la aceste măsuri pentru că aceste măsuri sunt făcute să ne protejeze pe noi. Majoritatea oamenilor respectă și înțeleg aceste reguli, nu sunt proteste masive, sunt proteste cu 500-2.000 de oameni, din care unii sunt turbulenți”, a spus Stoica.

Întrebat de ce nu se intervine, având în vedere că se încalcă legea, prefectul a răspuns: ”blocarea protestului însemna confruntare, noi ne dorim evitarea confruntării”.

Liderii forțelor de ordine au spus că nu au informații dacă va fi un nou protest organizat și azi, dar că, în orice caz, vor fi pregătiți să asigure buna desfășurare și siguranța protestatarilor, dar și a celorlalți cetățeni.

Citeşte articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇