Au venit în Turcia înainte de cutremur pentru o înmormântare și au ajuns să-și îngroape mare parte din familie

Au venit în Turcia înainte de cutremur pentru o înmormântare și au ajuns să-și îngroape mare parte din familie

Un cuplu originar din Turcia care a venit de la Londra pentru o înmormântare a scăpat cu viață din cutremur, dar a pierdut șapte membri ai familiei.

În Ördekdede, un sat de lângă orașul turc Gaziantep care acum pare devastat de o bombă nucleară, ultimii oameni pe care te aștepți să-i întâlnești sunt doi londonezi, soț și soție, scrie BBC. Mehmet și Fatma Meter locuiesc în Finsbury Park, în nordul Londrei, dar acum au ajuns să trăiască de la o zi la alta printre ruine și să-și plângă morții.

Cei doi au venit în Turcia înainte de cutremur ca să participe la înmormântarea fratelui lui Mehmet. Un eveniment trist de familie s-a transformat, însă, într-un dezastru de proporții pe care încă nu reușesc să-l înțeleagă. Seismul le-a ucis alte șapte rude.

"Cutremurul ăsta a distrus tot", spune Fatma, ștergându-și lacrimile cu eșarfa. "Acum avem de îngropat șapte din familie", a adăugat, trist, Mehmet.

ADVERTISING

Printre ruinele fostei locuințe, femeia arată spre un morman de ruine unde spune că a văzut trei dintre rudele care au murit: "Am încercat să-i salvăm. Venea o voce de acolo, așa că am sărit să-i ajutăm. Ali striga de sub ruine: 'ajutați-mă, ajutați-mă'. L-am salvat pe Ali. Dar Șemsi, Kemal, Ayse, n-au dat niciun răspuns, nimic".

Kemal și Șemsi erau soț și soție, iar Ayse era fiica lor. Avea doar 16 ani. Fiul lor, Alican, în vârstă de 20 de ani, este singurul supraviețuitor din casă, iar acum e internat în spital, a scăpat doar cu un picior rupt.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

"Cu doar o zi înainte am luat masa împreună. O zi mai târziu, acești oameni au murit. Cum să crezi așa ceva?", spune Fatma, dând din cap, copleșită.

E greu să-ți imaginezi că poate scăpa cineva cu viață din mormanul de cărămizi și fier ruginit care a fost casa lui Abdi Meter, tatăl lui Mehmet. Dar bătrânul de 87 de ani a reușit. "Scaunul cu rotile s-a dus spre un perete și i-a deschis un drum de scăpare. Nu-mi vine să cred că a izbutit", spune Mehmet.

Cel mai mult l-a tulburat momentul în care a văzut cadavrul nepoțelului său, Umut Efe. "O canapea părea că-l împinge în sus, spre cer. Și apoi i-am văzut fața și parcă mă privea în ochi. Murise în urmă cu două zile și i se schimbase culoarea. Avea aproape cinci ani", povestește bărbatul, devastat de acea imagine.

ADVERTISING

Fatima și Mehmet nu știu când se vor întoarce la Londra. Turcia e într-o situație disperată, la fel și ei. "Cum aș putea să fac asta? Nu știu. Cum să mă întorc la Londra?", spune Fatima, cu ochii în lacrimi.

Singura fărâmă de bine în cataclismul care a lovit această zonă a Turciei este că s-a întâmplat iarna, iar multe case erau nelocuite. Oamenii sunt plecați la muncă sau la rude în Franța, Germania și Marea Britanie și se întorc vara ca să-și vadă rudele rămase aici.

Bilanţul seismelor care au devastat la începutul săptămânii Turcia şi Siria a depăşit, duminică seara, 34.000 de morţi, potrivit celor mai recente date anunţate de autorităţi. Potrivit CNN, în Turcia, au murit 29.605 oameni, în timp ce în Siria s-au înregistrat 4.574 decese.

Secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffith, a avertizat, duminică dimineață, că bilanţul persoanelor decedate în Turcia şi Siria riscă cel puţin să se dubleze.

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇