Ultimul bilanț al cutremurelor din Turcia și Siria. ONU face o predicție sumbră - UPDATE

Ultimul bilanț al cutremurelor din Turcia și Siria. ONU face o predicție sumbră - <span style="color:#990000;font-size:100%;">UPDATE</span>
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

Bilanţul cutremurelor care au devastat la începutul săptămânii Turcia şi Siria a depăşit, duminică seara, 34.000 de morţi, potrivit celor mai recente date anunţate de autorităţi.

Potrivit CNN, în Turcia, au murit 29.605 oameni, în timp ce în Siria s-au înregistrat 4.574 decese.

Duminică după amiază, bilanţul provizoriu al victimelor era de 33.179 de morţi, din care în Turcia 29.605 decese, iar în Siria 3.575 de decese.

Duminică dimineață, numărul total al deceselor era de circa 28.000 de persoane, din care 24.617 de persoane decedate în Turcia.

De asemenea, numărul răniților a ajuns la 80.000 de oameni. Operaţiunile de salvare continuă, dar scad tot mai mult şansele de a mai găsi oameni în viaţă sub dărâmături.

ADVERTISING

Bilanțul ar putea să se dubleze

Bilanţul persoanelor decedate în urma cutremurului din Turcia şi Siria riscă cel puţin să se dubleze, a avertizat secretarul general adjunct al ONU pentru afaceri umanitare şi coordonator al ajutorului de urgenţă, Martin Griffiths, informează duminică AFP, citată de Agerpres. Declarația a fost făcută duminică dimineața, când cifrele bilanțului oficial erau arătau 28.000 de persoane decedate.

"Cred că este dificil de estimat (bilanţul) tocmai pentru că trebuie să ajungem sub dărâmături, dar sunt sigur că se va dubla, sau mai mult", a declarat înaltul oficial al ONU pentru Sky News. "Încă nu am început cu adevărat să contabilizăm numărul morţilor", a avertizat Griffiths.

ADVERTISING

ONU a mai avertizat că cel puţin 870.000 de persoane au nevoie urgentă de mese calde în Turcia şi Siria. În prezent, se consideră că până la 5,3 milioane de persoane sunt fără adăpost doar în Siria.

Potrivit cotidianului Sozcu, citat de News.ro, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că universităţile îşi vor continua activitatea până la vară fără prezenţa fizică a studenţilor, în sistem online, astfel încât căminele studenţeşti să poată fi folosite pentru găzduirea oamenilor rămaşi fără adăpost după cutremure.

Sâmbătă, echipele de salvare din două țări și-au suspendat operațiunile în Turcia, din cauza violențelor.

ADVERTISING

În Antakya operează și salvatorii români, care au scos de sub dărâmături mai multe persoane până acum. Întrebat dacă aceștia sunt în pericol, șeful DSU Raed Arafat a spus că nu.

„Am discutat cu șeful misiunii și cu autoritățile turce, în unele misiuni sunt însoțiți de jandarmi, dar nu (sunt riscuri, n.red.) neapărat ca să plece de acolo.

Nu se pune problema retragerii, chiar am fost rugați să mai rămânem o perioadă, și echipele noastre vor mai rămâne până când se va încheia faza de căutare salvare. Noi suntem pregătiți să-i aducem înapoi oricând apare ceva”, a anunțat Raed Arafat.

Cel puțin 98 de persoane, arestate pentru furturi sau înșelăciuni asupra victimelor seismului

Cel puțin 98 de persoane au fost arestate sâmbătă de către forțele de securitate turce pentru presupuse jafuri în clădirile avariate, jafuri sau fraudă asupra victimelor cutremurului devastator de săptămâna trecută, a anunțat agenția de știri turcă de stat Anadolu, citată de CNN.

Potrivit unor surse de securitate, care au dorit să-și păstreze anonimatul "din cauza restricțiilor impuse presei", au fost efectuate investigații asupra a cel puțin 42 de suspecți în provincia Hatay, în sudul Turciei, pentru acuzații de jefuire a clădirilor avariate, potrivit Anadolu, informeaz[ Mediafax.

Cel puțin 40 de suspecți au fost arestați, iar echipele de securitate au confiscat șase pistoale, trei puști, bijuterii, carduri bancare, 11.000 de dolari și 70.000 de lire turcești (aproximativ 3.700 de dolari) în numerar, a relatat televiziunea de stat citând sursele.

Alte două persoane au fost arestate, de asemenea, după ce s-au dat drept lucrători umanitari și ar fi încercat să jefuiască șase camioane încărcate cu alimente pentru victimele cutremurului din provincia Hatay, a precizat agenția.

De asemenea, cel puțin șase persoane au fost arestate la Istanbul pentru că ar fi înșelat prin telefon o victimă a cutremurului din sudul Gaziantep.

În alte părți ale țării, zeci de alți suspecți au fost arestați pentru presupuse jafuri și furturi în zonele afectate de cutremur.

Suspecții au fost arestați în cel puțin opt provincii, inclusiv Kahramanmaras, Hatay, Adiyaman, Malatya, Osmaniye, Adana, Gaziantep și Sanliurfa.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇