Atacurile armate din Viena au provocat 5 morți și 17 răniți. Ce știm până acum despre tragedie şi atacatorul ucis

Atacurile armate din Viena au provocat 5 morți și 17 răniți. Ce știm până acum despre tragedie şi atacatorul ucis

Bilanțul atacurilor armate de luni seara, din Viena, a urcat la 5 morți și 17 răniți. Printre cei decedați se află și unul dintre autori, care a fost împușcat de poliție.

7 dintre răniți se află în stare gravă, astfel că numărul morților ar putea crește.

Autoritățile anunță că operaţiunea de prindere a agresorilor e în desfășurare și fac apel ca oamenii să rămână acasă. Ministrul de Interne, Karl Nehammer, a declarat că mai mulți suspecți înarmați și periculoși se află pe străzi, informează televiziunea austriacă de stat.

ADVERTISING

”Stați acasă! Evitați centrul orașului”, a spus ministrul care a anunțat, de asemenea, că școlile rămân azi închise.

Cine este atacatorul ucis

Potrivit ziaristului austriac Florian Klenk, redactor șef al publicației Falter, teroristul ucis ar fi Kurtin S., în vârstă de 20 de ani, născut și crescut în Viena. Părinții săi au venit în Austria din Macedonia de Nord.

El era monitorizat de Poliție, deoarece era unul dintre cei aproximativ 90 de islamiști austrieci care doreau să călătorească în Siria. A fost împiedicat să facă acest lucru în iulie. Poliția nu a crezut însă că ar putea planifica un atac terorist la Viena.

ADVERTISING

Ce știm până acum despre atac

Atacurile au avut loc luni seara, la ora 20:00, în șase locuri diferite, iar până în prezent nu se știe exact câte persoane au fost implicate. Potrivit ministrului de Interne, cel puţin un "terorist islamist" se află în spatele tragediei, informeaza The Guardian.

Mai multe persoane au fost reținute, iar Poliția analizează peste 20.000 de înregistrări pentru a reuși să identifice atacatorii.

Atacatorul împușcat de polițiști se afla în fața bisericii Sf. Rupert și avea asupra lui o pușcă, arme și muniție. Totodată, purta o vestă explozivă, dar ulterior Poliția a anunțat pe Twitter că era falsă.

ADVERTISING

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, a spus că atacurile sunt teroriste și au fost planificate într-un mod foarte profesionist. Kurz a scos armata pe străzile Vienei.

„În prezent traversăm momente dificile. Aș dori să mulțumesc tuturor serviciilor de urgență care își riscă viața pentru siguranța noastră. Poliția va lua măsuri dure împotriva autorilor acestui monstruos atac terorist”, a spus Kurz.

Primele rapoarte arată că sinagoga Stadttempel ar fi putut fi ținta atacurilor. Dar Oskar Deutsch, președintele comunității evreiești din Viena, a declarat că aceasta era închisă în momentul atacului și că este neclar dacă era vizată.

Mai mulți lideri mondiali și-au exprimat solidaritatea față de poporul austriac.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇