Armata rusă a început retragerea militarilor de la frontiera cu Ucraina

Armata rusă a început retragerea militarilor de la frontiera cu Ucraina

Armata rusă şi-a început retragerea de la frontiera cu Ucraina, unde a detașat zeci de mii de militari, de săptămâni de zile, provocând o intensificare a tensiunilor internaţionale.

”În prezent, unităţile noastre şi grupurile militare mărşăluiesc către gări şi aerodromuri, nave de debarcare, platforme feroviare şi avioane-cargo militare”, a anunţat vineri Ministerul rus al Apărării, citat de agenţiile ruse de presă.

Retragerea a început în Crimeea, penisnula ucraineană anexată de Rusia în 2014, la o zi după un exerciţiu militar la care au participat aproximativ 10.000 de oameni.

ADVERTISING

”La 23 mai, forţele Districtului Militar de Sud şi forţele aeroportate care participă la manevre de verificare-surpriză au început să se întoarcă către locul lor de desfăşurare permanent”, a anunţat ministerul.

Ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu, prezent joi la exerciţiile militare din Crimeea, a anunţat retragerea - începând de la 23 aprilie şi până la 1 mai - a zecilor de mii de militari desfăşuraţi atât în Crimeea, cât şi în vestul Rusei de la ceea ce a catalogat drept exerciţii-surpriză menite să verifice pregătirea forţelor ruse.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Tensiuni între Moscova, Kiev şi Occident

Prezenţa acestui număr foarte mare de militari în apropiere de Ucraina, care luptă din 2014 împotriva separatiştilor proruşi în Donbas (est), a alimentat tensiuni între Moscova, Kiev şi Occident în aceste ultime săptămâni.

Ucraina a acuzat Moscova de pregătirea unui invazii.

Rusia a dezminţit însă acest lucru şi a dat asigurări că manevrele nu sunt ”ameninţătoare”, ci un răspuns la exerciţii NATO în Europa şi la provocări ucrainene.

Războiul din Ucraina s-a soldat, din 2014, cu peste 13.000 de morţi şi peste un milion şi jumătate de deplasaţi.

ADVERTISING

Dan Dungaciu, directorul Institutului de Științe Politice și Relaţii Internaţionale al Academiei Române (ISPRI), a declarat recent pentru SpotMedia.ro că nu va exista niciun război, pentru că ”nimănui nu-i trece prin minte să înceapă un război, cu atât mai puțin la Marea Neagră, care interesează pe foarte puțină lume”.

Citește și un interviu acordat SpotMedia.ro de Ileana Racheru, expert în spațiul ex-sovietic și doctor în științe politice la Universitatea din București.

În ce fel sunt legate întemnițarea lui Navalnîi și situația de la granița cu Ucraina? Ce se întâmplă acolo? Ce vrea Putin să transmită și cui?

Dacă sunteți interesați de acest subiect, iată ce mai puteți citi pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇