Rusia continuă manevrele de forţă cu exerciţii militare în Crimeea şi Marea Neagră. Ministrul Apărării a venit să le supravegheze personal

Rusia continuă manevrele de forţă cu exerciţii militare în Crimeea şi Marea Neagră. Ministrul Apărării a venit să le supravegheze personal

Ministerul rus al Apărării a anunţat joi începerea unor exerciţii la scară largă în Crimeea şi în Marea Neagră, în contextul tensiunilor cu Ucraina din cauza creşterii prezenţei militare a Rusiei la frontiera ruso-ucraineană.

La exerciții participă peste 10.000 de militari, 40 de nave de război şi 20 de vase auxiliare, relatează Reuters.

Ministrul rus al apărării, Serghei Şoigu, a sosit joi în Crimeea pentru a superviza personal faza activă a acestor exerciţii. El a survolat la bordul unui elicopter zonele unde sunt desfăşurate trupele şi echipamentele militare care participă la manevre.

Министр обороны РФ Сергей Шойгу прибыл в Крым, где в четверг состоится основной этап межвидовых учений войск Южного...

Publicată de Минобороны России pe Joi, 22 aprilie 2021

De asemenea, a verificat stadiul de pregătire a unităţilor navale şi terestre.

ADVERTISING

Exerciţiile, la care participă inclusiv forţe ale flotelor ruse din Marea Caspică şi din Marea Neagră, au loc pe poligonul Opuk, circa 40 km distanţă de strâmtoarea Kerci, care leagă mările Neagră şi Azov.

Exercițiile

În cadrul acestor exerciţii vor fi simulate:

  • lovituri aeriene cu rachete şi respingerea acestora,
  • operaţiuni cu utilizarea dronelor şi a rachetelor de croazieră,
  • contracararea lor cu mijloace ale apărării aeriene militare şi navale.

Context

Peste 20 de nave de război şi aproximativ 50 de avioane de luptă au participat marţi la exerciţii în Marea Neagră, de mai multe săptămâni scena unor tensiuni amplificate între Rusia şi Ucraina vecină.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Rusia a limitat între 20 şi 24 aprilie zborurile deasupra unei părţi a Crimeii şi a unor porţiuni din Marea Neagră, declarându-le drept 'zonă periculoasă pentru traficul aerian'.

Conform coordonatelor transmise NOTAM (aviz către navigatori), spaţiul aerian din partea de sud a Crimeii (de la Sevastopol la Feodosia), apele teritoriale adiacente coastei de sud a Crimeii, precum şi o parte a apelor internaţionale ale Mării Negre sunt incluse în zona de restricţie de zbor până la o altitudine de 19.000 de metri.

Mai înainte, Moscova anunţase restricţionarea navigaţiei în perioada 24 aprilie - 31 octombrie pentru navele de război străine în apele teritoriale ruse din Marea Neagră.

ADVERTISING

Ministerul de Externe rus a precizat că această măsură vizează doar navele de război şi nu va afecta deloc marina comercială care traversează strâmtoarea Kerci.

La rândul său, NATO a calificat drept 'nejustificată' intenţia Rusiei de a închide diverse sectoare ale Mării Negre pentru exerciţii militare, în ceea ce Alianţa consideră a fi 'un model mai larg de comportament destabilizator' rusesc în regiune.

Citește și un interviu acordat SpotMedia.ro de Ileana Racheru, expert în spațiul ex-sovietic și doctor în științe politice la Universitatea din București.

În ce fel sunt legate întemnițarea lui Navalnîi și situația de la granița cu Ucraina? Ce se întâmplă acolo? Ce vrea Putin să transmită și cui?

Dacă sunteți interesați de acest subiect, iată ce mai puteți citi pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇