Alegeri în SUA. Trump vede „o mare victorie”, Biden, cele mai bune rezultate din 36 de ani: Trebuie să ne amintim cine naiba suntem!

Alegeri în SUA. Trump vede „o mare victorie”, Biden, cele mai bune rezultate din 36 de ani: Trebuie să ne amintim cine naiba suntem!

Preşedintele Joe Biden a declarat miercuri, într-o primă reacţie publică la alegerile de la mijlocul mandatului său prezidenţial, că indiferent de rezultatul final al scrutinului este pregătit să lucreze cu republicanii şi este deschis în privinţa „ideilor bune”, dar a schiţat în acelaşi timp domeniile în care nu va face compromisuri.

Joe Biden a spus că alegerile desfăşurate marţi au arătat că a fost „o zi bună pentru democraţie” şi a subliniat rata bună de participare la vot şi, mai ales, proporţia de participare a tinerilor. El a dezvăluit că l-a sunat, marţi seara, pentru a-l felicita pe Maxwell Alejandro Frost, un democrat de 25 de ani care ar urma să devină primul reprezentant al Generaţiei Z în Congresul federal. De asemenea, a ţinut să sublinieze că oficialii electorali şi-au făcut bine treaba.

„Lumea se uită la noi”, a spus Joe Biden, subliniind că este important ca America să arate că este democraţia stabilă şi deschisă care a fost dintotdeauna. El a răspuns astfel la o întrebare a unui reporter care voia să ştie ce părere are despre aripa „mega-MAGA” (extremistă) a Partidului Republican. Astfel de oameni sunt o minoritate în Partidul Republican, a spus Biden, citat de News.ro.

ADVERTISING

În ceea ce-i priveşte pe candidaţii democraţi şi prestaţia lor în alegeri, Joe Biden a apreciat că au avut „o noapte puternică” şi a subliniat că se prefigurează cele mai bune rezultate obţinute de ei în alegerile intermediare din 1986 până în prezent: „Presa a prezis venirea unui gigant val roșu, dar asta nu s-a întâmplat”.

„Trebuie să ne amintim cine naiba suntem - suntem Statele Unite ale Americii!”, a conchis Biden, înainte de a răspunde întrebării jurnaliștilor.

Tradiţional, în alegerile de la mijlocul mandatului preşedintelui, văzute adesea ca un referendum la adresa politicilor administraţiei, partidul din care provine liderul Casei Albe este sancţionat, în favoarea adversarilor politici. Aşa se va întâmpla şi acum, când republicanii vor obţine probabil controlul cel puţin în Camera Reprezentanţilor, însă succesul lor este mult mai modest decât cel care se aştepta.

Pe de altă parte, Joe Biden a transmis că a înţeles care a fost mesajul alegătorilor: „Am înţeles că sunt frustraţi”, a spus preşedintele.

Biden anunţă linii roşii în colaborarea cu republicanii

Întrebat ce va schimba în următorii doi ani de mandat, în condiţiile în care sondajele arată că trei sferturi dintre alegători spun că ţara merge într-o direcţie greşită, Joe Biden a precizat că nu va face ceva diferit, ci îşi va pune în aplicare agenda, dar a cerut timp ca rezultatele să se vadă.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Despre cooperarea cu un Congres dominat eventual de republicani, Joe Biden a spus că va fi deschis la ideile bune şi va face compromisuri „acolo unde are sens”, dar a subliniat câteva linii roşii: nu va fi de acord cu interzicerea avortului la nivel naţional, nu va renunţa la programul său în privinţa climei şi nu va face reduceri în bugetul programului Medicare.

El a subliniat, de asemenea, că nu va lua măsuri care să ducă la creşterea inflaţiei, problema care, potrivit sondajelor de opinie, a fost principala preocupare a americanilor care au votat la scrutinul intermediar de marţi.

Donald Trump vede „o foarte mare victorie"

O primă reacție a avut și fostul preşedinte american Donald Trump, care s-a implicat activ în campania electorală. El a admis că rezultatele înregistrate de Partidul Republican în scrutinul parlamentar sunt „oarecum dezamăgitoare", dar a salutat o „foarte mare victorie", pe fondul unor acţiuni de contestare.

„Chiar dacă din anumite puncte de vedere alegerile de ieri au fost oarecum dezamăgitoare, din punctul meu de vedere sunt o foarte mare victorie - 219 victorii şi 16 înfrângeri la nivel general. Cine a fost vreodată mai bine de atât?", a declarat Donald Trump, într-un mesaj postat pe platforma Truth Social.

ADVERTISING

Anterior, Trump afirma că, deşi a fost „o seară extraordinară", "presa de tip ştiri false împreună cu partenerii delictelor, democraţii, fac tot posibilul să minimizeze rezultatele", potrivit Mediafax.

Citește o analiză Spot despre rezultatul alegerilor din SUA - Un rezultat cert în alegerile din SUA: Donald Trump a pierdut

Partidul Republican din Statele Unite menţine avansul în cursa pentru a obţine majoritatea în Camera Reprezentanţilor. Potrivit datelor electorale actualizate, citate de postul de televiziune CNN, Partidul Republican a obţinut deja 204 locuri în Camera Reprezentanţilor, iar Partidul Democrat 187.

Proiecţiile postului ABC News indică în acest moment 211 locuri pentru Partidul Republican şi 194 pentru Partidul Democrat. Camera Reprezentanţilor are 435 de locuri, iar controlul va fi al partidului care va depăşi 218 locuri.

Cursa la Senat rămâne foarte strânsă. În acest moment, Partidul Republican este creditat cu 48-49 de locuri din totalul de 100, iar Partidul Democrat cu 48 de locuri. Majoritatea simplă va fi atinsă la 51 de locuri, dar este posibilă şi o situaţie de egalitate. Situaţia din Senat depinde de rezultatele alegerilor din statele Arizona, Georgia, Nevada şi Wisconsin.

Donald Trump pierde teren în partid

Mick Mulvaney, fost şef al cancelariei de la Casa Albă, a afirmat că fostul preşedinte Donald Trump nu are o situaţie foarte bună în urma scrutinului parlamentar din SUA şi ar putea fi învins de guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, în cursa pentru a fi candidat la preşedinţie în 2024.

"Între a fi Donald Trump sau Ron DeSantis acum, oricine ar vrea să fie Ron DeSantis. DeSantis a câştigat, iar Trump nu este într-o situaţie foarte bună", a declarat Mick Mulvaney, pentru CBS News. Mulţi candidaţi republicani susţinuţi direct în campanie de Donald Trump au înregistrat rezultate slabe în scrutinul legislativ intermediar din Statele Unite.

Victoria clară a politicianului republican Ron DeSantis, care a obţinut un nou mandat de guvernator al statului Florida, îl poziţionează favorabil pentru a reprezenta Partidul Republican în scrutinul prezidenţial din 2024, în detrimentul fostului preşedinte Donald Trump.

Guvernatorul Ron DeSantis a obţinut o victorie clară în statul Florida, la o diferenţă de 20% (1,5 milioane de voturi) în raport cu fostul guvernator Charlie Crist.

"Încă doi ani!", au scandat simpatizanţii lui Ron DeSantis imediat după anunţarea rezultatului, referindu-se la perspectivele ca acesta să fie în 2024 candidatul Partidului Republican pentru funcţia de preşedinte al SUA.

În afară de propria victorie, Ron DeSantis a contribuit şi la reconfigurarea listelor candidaţilor republicani din Florida pentru posturi în Congresul SUA, ceea ce confirmă influenţa acestuia în Partidul Republican, potrivit publicaţiei The Hill. "Datorită susţinerii masive a locuitorilor din Florida, nu doar că am câştigat un scrutin, am rescris harta politică. Vă mulţumesc că ne-aţi onorat cu o victorie istorică", a afirmat Ron DeSantis.

Conform unor surse din anturajul lui Donald Trump, acesta este foarte nemulţumit de ascensiunea lui Ron DeSantis şi de influenţa acestuia în Partidul Republican. "Este un vas care se scufundă, nu avem cum să mai învingem în actuala situaţie. Acesta este sfârşitul erei Trump şi răsăritul erei DeSantis", a afirmat un activist republican, sub protecţia anonimatului, pentru postul ABC News.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇