Alegeri în SUA: Celebrul „Dr. Oz” a pierdut locul în Senat în faţa unui candidat progresist, care a suferit un accident cerebral

Alegeri în SUA: Celebrul „Dr. Oz” a pierdut locul în Senat în faţa unui candidat progresist, care a suferit un accident cerebral

Democraţii americani au obţinut o victorie uriaşă în Pennsylvania, în cursa pentru Senat, unde candidatul lor, John Fetterman, l-a învins pe republicanul Mehmet Oz sau „Dr. Oz”, o figură mediatică extrem de cunoscută în SUA.

Cu această victorie, democraţii reuşesc să recupereze acest loc, vacantat în urma retragerii senatorului republican Pat Toomey, în condiţiile în care cursa pentru Senatul SUA este extrem de disputată între republicani şi democraţi, relatează CNN.

În actuala legislatură, cele două tabere au avut un număr egal de voturi, 50, balanţa în favoarea democraţilor fiind înclinată de vicepreşedintele Kamala Harris, care este şi preşedinte al Senatului şi care vine cu un vot în plus.

ADVERTISING

Mandatul unui senator este de şase ani, iar la alegerile de la mijlocul celui prezidenţial, desfăşurate marţi, miza o reprezintă reînnoirea unei treimi din mandate (35).

Citește și: Alegeri în SUA. Republicanii sunt favoriți, dar nu vor obține o victorie zdrobitoare

John Fetterman, locţiitor al guvernatorului din 2019, şi „Dr. Oz”, care a fost susţinut de fostul preşedinte Donald Trump, au avut una dintre cele mai controversate şi mai costisitoare curse pentru Senat din ţară, iar totul s-a întâmplat în condiţiile în care Fetterman şi-a continuat recuperarea după un accident vascular cerebral suferit înainte de alegerile primare, care i-a limitat adesea capacitatea de a vorbi în campanie.

ADVERTISING

Pentru democraţi, victoria lui Fetterman s-ar putea dovedi decisivă. Pennsylvania a intrat în ziua alegerilor ca fiind unul dintre cele nouă state unde lupta dintre democraţi şi republicani era acerbă, iar rezultatele greu de prognozat.

Victoria lui Fetterman încununează o ascensiune remarcabilă, de la funcţia de primar al micului Braddock, un district din vestul Pennsylvaniei, la funcţia de locţiitor al guvernatorului - pe care a câştigat-o în 2019 după ce a detronat un coleg democrat în alegerile primare din 2018 - iar acum, în Senatul SUA.

ADVERTISING

Progresist convins, Fetterman este un susţinător declarat al creşterii salariului minim, al legalizării marijuanei, al reformei justiţiei şi al adoptării unei legislaţii care să protejeze căsătoriile între persoane de acelaşi sex.

Succesul său va fi, de asemenea, o sursă de inspiraţie pentru supravieţuitorii accidentelor vasculare cerebrale şi pentru alţi americani cu dizabilităţi, unii dintre ei fiind încurajaţi de eforturile sale de a-şi continua campania chiar şi atunci când se confrunta în mod evident cu efectele persistente ale accidentului vascular cerebral suferit în luna mai, scrie CNN.



În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇