Alegeri în SUA: La Senat lupta e pe muchie de cuţit. Adversarii lui Biden câştigă Camera Reprezentanților, dar cu o majoritate sub aşteptări

După o campanie în care Donald Trump și-a făcut simțită prezența, participând la mai multe mitinguri electorale, Partidul Republican are prima șansă să preia controlul Camerei Reprezentanților după o majoritate democrată de doi ani.
Alegeri în SUA: La Senat lupta e pe muchie de cuţit. Adversarii lui Biden câştigă Camera Reprezentanților, dar cu o majoritate sub aşteptări
  • Trei teme principale au dominat campania electorală din toamna acestui an: dreptul la avort, restricționat de Curtea Supremă a SUA, situația economică și creșterea criminalității.
  • Peste 300 de candidați pentru diferite poziții în alegerile federale sau cele statale au fost susținuți de Donald Trump. 40 dintre ei au câștigat deja cursele în care au fost implicați.
  • O competiție electorală care poate decide ce partid va controla Senatul SUA se desfășoară în statul Georgia, între democratul Raphael Warnock și republicanul Herschel Walker.
  • Experți: Predicția noastră spune că republicanii vor câștiga 230 de locuri în următoarea Cameră, iar democrații vor câștiga 205. Acesta ar fi un avans de 17 locuri pentru republicani, sub media pentru alegerile parțiale.
  • Republicanii vor continua să ajute Kievul, dar pentru ei va fi important ca acest efort să fie trecut în contul lor și nu al competitorilor politici.
ADVERTISING

Începând cu ora 03:00, ora României, urnele au început să se închidă pe teritoriul SUA, făcând loc predicțiilor, proiecțiilor și datelor despre numărarea voturilor.

Partidul Republican cel mai probabil va câștiga majoritatea locurilor din Camera Reprezentanților, adică peste 218, dintr-un total de 435, și va produce o schimbare în politica americană, după doi ani în care controlul a fost la democrați.

Prin câștigarea cursei din statul Pennsylvania, democrații reușesc să-și conserve majoritatea din Senatul SUA. John Fetterman l-a învins pe Dr. Oz, candidatul republican, obținând o victorie într-o competiție în care republicanii porneau ca favoriți.

În senatul american sunt 101 locuri, unul fiindu-i atribuit de drept vicepreședintelui SUA, în cazul de față, Kamala Harris de la Partidul Democrat.

Mandatul unui senator este de șase ani, iar din doi în doi ani sunt puse în joc în jur de o treime din locuri. 

În acest an, competiția politică se desfășoară pentru 35 de poziții. 

Mandatul unui membru din Camera Reprezentanților este de doi ani, aşa că acum s-au pus în joc toate posturile.

Candidații lui Donald Trump

Trei teme principale au dominat campania electorală din toamna acestui an: dreptul la avort, restricționat de Curtea Supremă a SUA, situația economică și creșterea criminalității.

În ce privește dreptul la avort, aceasta e o dezbatere ce favorizează electoratul Partidului Democrat, care susține ca alegerea să aparțină femeii și să nu fie îngrădită prin lege.

Criminalitatea în creștere activează electoratul republican.

În ce privește situația economică, de asemenea, candidații republicani sunt avantajați, pentru că în ultimii doi ani democrații au controlat ambele camere ale Congresului SUA, iar la Casa Albă, de asemenea, se află un președinte al acestui partid. Aşa încât democraţii decontează criza.

Peste 300 de candidați pentru diferite poziții în alegerile federale sau cele statale au fost susținuți de Donald Trump, fostul președinte al SUA.

Peste 40 dintre ei au câștigat deja cursele în care au fost implicați, anunță cotidianul american „Washington Post”.

Acești candidați sunt „negaționiști” ai alegerilor, ei susținând că votul pentru cursa prezidențială din 2020 „a fost furat”, același mesaj promovat și de Donald Trump. 

Victoria lor arată că fostul președinte are un culoar prin care se poate reîntoarce în politică.

De altfel, acesta a sugerat deja că-și va anunța candidatura la jumătatea acestei luni. Problema e că revenirea nu va fi deloc ușoară.

AlegeriSUA2022CabineVot
Foto: Hepta.ro

Cu toată implicarea lui Trump în campania electorală și a celor peste 200 de milioane de dolari pe care i-a strâns din contribuțiile susținătorilor săi, înainte de a lupta pentru Casa Albă, alegeri ce vor avea loc în noiembrie 2024, va trebui să obțină nominalizarea partidului, iar acest lucru se poate întâmpla doar în urma alegerilor interne, care vor avea loc în organizațiile republicane din fiecare stat american, ceea ce nu va fi deloc simplu.

Georgia va decide ce partid controlează Senatul

Nancy Pelosi, liderul grupului democrat din Camera Reprezentanților, a declarat în ziua alegerilor că, „deși nu suntem favoriți, dorim să învingem. Avem candidați de o calitate superioară în comparație cu competitorii noștri”, a spus ea, citată de Associated Press.

O competiție electorală care poate decide ce partid va controla Senatul SUA se desfășoară în statul Georgia, între democratul Raphael Warnock și republicanul Herschel Walker.

Cursa este strânsă și, conform legislației statale, în situația în care un candidat nu obține peste 50% dintre voturile exprimate, atunci are loc un nou tur de alegeri, programat pentru luna decembrie.

Acest lucru e posibil pentru că în competiție se află și candidați independenți, care pot obține un număr de voturi care duc alegerile spre un al doilea tur, organizat între primii doi clasați.

De aceea, rezultatele finale nu vor fi cunoscute azi.

„Predicția noastră spune că republicanii vor câștiga 230 de locuri în următoarea Cameră, iar democrații vor câștiga 205. Acesta ar fi un avans de 17 locuri pentru republicani, ceea ce ar fi sub media pentru alegerile parțiale”, se arată în analiza finală făcută de „FiveThirtyEight”, un site specializat în predicții politice.

„Cu toate acestea, proiecția vine cu o marjă de eroare mare, ceea ce înseamnă că este posibilă o gamă largă de scenarii. De exemplu, predicția noastră spune că există o șansă de 80% ca republicanii să câștige între unul și 33 de locuri peste majoritatea necesară, în Camera Reprezentanților”, mai precizează raportul citat.

Vor continua SUA să ajute Ucraina?

Președintele democrat Joe Biden, cu o susținere de numai 41,4%,  n-a reușit să fie un motor în campania electorală pentru candidații partidului său.

Un insucces major în aceste alegeri ar putea compromite posibilitatea acestuia de a candida pentru un nou mandat.

Biden a avut doi ani dificili, marcați de ieșirea din pandemie și de invadarea Ucrainei de către Rusia. 

În situația în care republicanii vor controla ambele camere ale Congresului, ultima jumătate din mandatul său va fi dificilă, fiindu-i greu să-și impună viziunea politică.

În ce privește sprijinul financiar și cu tehnică militară pentru Ucraina, e de așteptat ca acesta să nu se schimbe. 

Republicanii vor continua să ajute Kievul, dar pentru ei va fi important ca acest efort să fie trecut în contul lor.

O schimbare importantă în ce privește poziționarea față de Ucraina ar avea loc dacă Donald Trump ar redeveni președinte. 

Încă de pe vremea când era la Casa Albă, acesta a arătat ostilitate față de Volodimir Zelenski, făcând presiuni asupra președintelui ucrainean pentru a-i da informații compromițătoare despre Joe Biden, fiul liderului de la Casa Albă, lucrând o perioadă pentru o companie energetică din Ucraina.

La jumătatea mandatului lui Joe Biden, republicanii sunt favoriți să preia controlul Camerei Reprezentanților, punând capăt dominației democrate din ultimii doi ani, dar va fi o victorie mult mai greu de obținut decât se așteptau.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇