Un rezultat cert în alegerile din SUA: Donald Trump a pierdut

La ultimul miting, fostul președinte declara misterios că la jumătatea lunii noiembrie va face un anunț important. Comentatorii politici au bănuit că se pregătește să-și lanseze candidatura pentru un nou mandat la Casa Albă. Rezultatele scrutinului parțial care a avut loc marți arată că în ultimii doi ani America s-a schimbat și nu mai are încredere în Trump.
Un rezultat cert în alegerile din SUA: Donald Trump a pierdut
  • Competiția pentru congresul american a fost mai strânsă decât au prevăzut cele mai multe sondaje de opinie.
  • Republicanii, favoriți să obțină majoritatea locurilor din Camera Reprezentanților, dar diferența față de democrați va fi cu mult mai mică decât au preconizat.
  • Expert electoral republican: Acesta e finalul erei Trump și începutul erei DeSantis.
  • Mesajul alegătorilor americani pentru Vladimir Putin: Susținerea Ucrainei merge mai departe.

În ziua premergătoare alegerilor, Donald Trump a participat la patru evenimente electorale unde a ținut discursuri de susținere a candidaților republicani implicați în curse strânse pentru Senat și Camera Reprezentanților.

A folosit prilejul pentru a se promova, bazându-se pe posibilitatea ca Partidul Republican să obțină o victorie majoră în alegerile parțiale. Dar n-a fost cazul.

ADVERTISING

Competiția pentru congresul american a fost mai strânsă decât au prevăzut cele mai multe sondaje de opinie. 

Candidații republicani au intrat ca favoriți pentru a obține o majoritate confortabilă în Camera Reprezentanților și controlul Senatului după ce acestea s-au aflat, în ultimii doi ani, în tabăra democraților.

Un scor mai strâns decât anunțau sondajele de opinie

La ore bune după închiderea urnelor, situația nu era clară. Republicanii au rămas favoriți să obțină majoritatea locurilor din Camera Reprezentanților, dar diferența față de democrați va fi cu mult mai mică decât au preconizat. 

New York Times estimează că între cele două partide va fi una de 13 locuri (224 de republicani și 211, democrați).

Senatul are șanse bune să rămână în tabăra președintelui SUA. După închiderea urnelor, democrații și-au asigurat 48 de locuri, iar în Georgia conduce propriul candidat cu o diferență de un procent.

Aici, pentru că niciunul dintre competitori nu a câștigat peste 50% din numărul de voturi valabil exprimate, va avea loc un nou tur de scrutin cu candidații clasați pe primele două locuri.

Raphael Warnock e favorit să câștige un nou mandat în cursa ce va avea loc în data de 6 decembrie pentru că pe poziția a treia se află un candidat libertarian, care a câștigat peste două procente din voturile exprimate.

Un alt stat în care democrații sunt favoriți să câștige poziția de senator e Arizona. Diferența de cinci procente, după numărarea a 68% din voturi, face ca acest loc să fie virtual câștigat de echipa lui Joe Biden.

Și în Nevada e posibil să câștige democrații, dar acolo rezultatele finale vor fi anunțate după câteva zile, iar distanța dintre candidați e mult mai strânsă.

Era Trump s-a sfârșit

Cu 50 de locuri, democrații vor controla Senatul cu ajutorul vicepreședintelui american Kamala Harris, care are posibilitatea legală să încline balanța. Este exact situația actuală.

Pentru Donald Trump e o veste proastă ce arată că va fi dificil să reintre în cursa prezidențială.

Republicanul Ron DeSantis a câștigat la pas un nou mandat de guvernator al statului Florida și s-a poziționat ca principal favorit pentru a obține posibilitatea de a candida în alegerile prezidențiale din 2024.

Asta nu înseamnă că fostul președinte Donald Trump nu va intra în cursa internă pentru a încerca să obțină nominalizarea.

La scurt timp după victoria lui Ron De Santis, Trump a anunțat că „știu mai multe despre el decât știe soția lui”, lăsând să se înțeleagă că-n zilele următoare va începe atacul la guvernatorul Floridei.

RonDeSantisHeptaMidterm2022

Cu toată vitejia pe care o afișează fostul președinte, alegerile de marți au arătat desprinderea electoratului american de magnetismul lui Trump.

În doi ani, aleșii republicani n-au reușit ceea ce au reușit electorii într-o singură zi. Să-i spună unui fost președinte, care a pierdut alegerile, dar nu și-a recunoscut niciodată înfrângerea, că rolul său s-a terminat.

„Acesta e finalul erei Trump și începutul erei DeSantis. Ca orice altă catastrofă provocată de fostul președinte și asta e una pe care și-a făcut-o cu mâna lui, din prostie și încăpățânare”, a declarat un manager de campanie republican, pentru ABC News.

Un mesaj pentru Putin

Semnalul dat de alegătorii din SUA, cum că extremismul politic, fie de dreapta sau de stânga, pentru că și democrații au nebunii lor, nu mai poate învinge în alegeri, va avea un efect benefic, cel puțin o perioadă, în toate democrațiile occidentale.

Dar cel mai neașteptat efect al rezultatului echilibrat din alegerile de marți e mesajul pe care America i l-a transmis lui Vladimir Putin - politica de sprijin pentru Ucraina merge mai departe, în forță, pentru că opinia publică din SUA dorește acest lucru.

JoeBidenHeptaMidterm2022

În foarte rare momente, în timpul campaniei electorale, au existat discuții despre temporizarea ajutorului federal oferit Kievului pentru a respinge atacul Rusiei. 

Nu a existat o inflamare pe acest subiect, iar votul, orientat spre candidați credibili și cu vederi mai de centru, e și o validare a susținerii Ucrainei de către Guvernul SUA.

Republicanii sunt favoriți să câștige majoritatea în Camera Reprezentanților, iar democrații au cele mai multe șanse să păstreze controlul Senatului. 

Aceasta e concluzia zilei alegerilor parțiale ce au avut loc în cea mai puternică democrație din lume, la sfârșitul unei pandemii și în mijlocul unui război european.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇