Premiere la alegerile din SUA: Congresman din Generația Z, prima lesbiană guvernator şi un senator Cherokee după 100 de ani (Galerie foto)

Premiere la alegerile din SUA: Congresman din Generația Z, prima lesbiană guvernator şi un senator Cherokee după 100 de ani (Galerie foto)

Alegerile intermediare de marţi, din Statele Unite, au consemnat mai multe victorii ale „diversităţii”.

În Florida, democratul Maxwell Alejandro Frost, în vârstă de 25 de ani, l-a învins pe republicanul Calvin Wimbish, devenind primul membru al Generației Z care câștigă un loc în Camera Reprezentanților.
Pentru a deveni membru al Congresului SUA, candidații trebuie să aibă cel puțin 25 de ani, notează PBS.
Generația Z include persoanele născute de la sfârșitul anilor ’90 până în anii 2010.

În Massachusetts, Maura Healey a devenit prima femeie aleasă guvernator al statului și totodată prima lesbiană din istoria Statelor Unite care obține această funcție. În 2014, ea a devenit primul procuror general gay din SUA.

SUA ar putea avea marți încă o lesbiană aleasă în funcția de guvernator, dacă democrata Tina Lotek, președintele Camerei Reprezentanților din statul Oregon, considerată favorită, va câștiga alegerile în fața republicanei Christine Drazan și a candidatei independente Betsy Johnson. Din 1967, Oregon a avut numai guvernatori democrați, relatează CBS News.

În Vermont, democrata Becca Balint a devenit prima femeie declarat lesbiană aleasă în Camera Reprezentanţilor a acestui stat aflat la frontiera cu Canada.

În New Hampshire (nord-est), James Roesener a devenit primul bărbat transgender ales într-un legislativ local. Femei transgender au fost deja alese în ultimii ani, notează AFP, citată de Agerpres.

În două state ale SUA – Massachusetts şi Arkansas – cuplul executiv, adică guvernatorul şi viceguvernatorul, va fi integral feminin, ceea ce constituie iarăşi o premieră, potrivit institutului Center for American Women and Politics al Universităţii Rutgers.

ADVERTISING

Citește și: Alegeri în SUA. Republicanii sunt favoriți, dar nu vor obține o victorie zdrobitoare

Statul Maryland, adiacent capitalei Washington, are pentru prima dată un guvernator de culoare - democratul Wes Moore, autor de succes şi bancher, în vârstă de 44 ani, care îi succede republicanului Larry Hogan.

În Arkansas, republicana Sarah Huckabee Sanders, în vârstă de 40 de ani, fosta purtătoare de cuvânt a Casei Albe în administrația Trump, a devenit prima femeie guvernator al acestui stat sudic conservator, post pe care l-a ocupat, de altfel, şi tatăl ei, Mike Huckabee, între 1996 şi 2007.

Republicanul Markwayne Mullin va deveni primul indigen care reprezintă statul Oklahoma în Senatul SUA, după aproape un secol. Cetăţean al "Naţiunii Cherokee" (Cherokee Nation, cel mai mare dintre cele trei triburi recunoscute la nivel federal în SUA), Mullin (45 de ani) a fost ales pentru prima dată în Camera Reprezentanţilor a SUA în 2012 şi ulterior s-a aliniat politicilor fostului preşedinte Donald Trump, potrivit CNN.

ADVERTISING

El va fi primul senator Cherokee care reprezintă Oklahoma la nivel federal după plecarea lui Robert Owen din Congres, în 1925.

În Pennsylvania, democrata Summer Lee, în vârstă de 34 de ani, va deveni prima femeie de culoare aleasă în Congresul SUA, potrivit proiecţiilor CNN.

Ea urmează să-i succeadă reprezentantului democrat Mike Doyle, care se retrage, iar contracandidatul ei a fost republicanul Mike Doyle, a cărui coincidenţă de nume cu reprezentantul democrat a creat oarece confuzie, menţionează DPA.

ADVERTISING

T.D.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇