Acordul nuclear iranian s-ar putea prăbuşi din cauza cererilor Rusiei

Acordul nuclear iranian s-ar putea prăbuşi din cauza cererilor Rusiei

Acordul aproape finalizat asupra programului nuclear iranian s-ar putea prăbuşi din cauza cererilor Rusiei, au avertizat sâmbătă Franţa, Marea Britanie şi Germania, în timp ce Moscova vrea ca prin acest acord să-şi vadă garantat comerţul cu Teheranul.

Negociatorii au ajuns la etapele finale ale discuţiilor pentru restabilirea aşa-numitului acord JCPOA, care a ridicat sancţiunile împotriva Iranului în schimbul reducerii programului său nuclear, văzut de mult timp de către Occident ca acoperire pentru dezvoltarea bombelor atomice, aminteşte Reuters.

ADVERTISING

Cu toate acestea, sâmbăta trecută, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov a cerut în mod neaşteptat garanţii extinse prin care comerţul Rusiei cu Iranul nu ar fi afectat de sancţiunile impuse Moscovei pentru invazia Ucrainei.

"Nimeni nu ar trebui să caute să exploateze negocierile JCPOA pentru a obţine asigurări care sunt separate de JCPOA", au declarat Franţa, Marea Britanie şi Germania - aşa-numitele părţi europene E3 la acordul din 2015 - într-un comunicat comun.

"Acest lucru riscă să conducă la colapsul acordului", notează părţile.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Război în Ucraina. Ziua 17 - vezi desfășurarea evenimentelor

Acordul aflat pe masă ar trebui încheiat cu maximă urgenţă, au adăugat aceste părţi. Washingtonul a insistat deja că nu va fi de acord cu cererile Rusiei.

Discuţiile internaţionale de 11 luni urmăresc să readucă Iranul în conformitate cu restricţiile acordului asupra promovării rapide de către Teheran a activităţilor nucleare şi să aducă Statele Unite înapoi în acordul din care au ieşit în 2018 sub fostul preşedinte Donald Trump.

Pieţele petroliere urmăresc îndeaproape progresul discuţiilor pentru a vedea dacă ar putea fi ridicate restricţiile asupra exporturilor de ţiţei iraniene, ceea ce ar ajuta la compensarea întreruperii aprovizionării din cauza războiului Rusiei în Ucraina.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇