A fost adoptată cea mai dură lege anti-LGBTQ - prevede chiar și pedeapsa cu moartea

A fost adoptată cea mai dură lege anti-LGBTQ - prevede chiar și pedeapsa cu moartea

O lege dură anti-LGBTQ a fost aprobată în Uganda, iar țara riscă sancțiuni din partea comunității internaționale. Noua lege prevede chiar și pedeapsa cu moartea.

Președintele Ugandei, Yoweri Museveni, a aprobat una dintre cele mai dure legi anti-LGBTQ din lume, a anunțat luni purtătorul său de cuvânt, sfidând avertismentele internaționale și riscul impunerii unor sancțiuni, potrivit Reuters.

Relațiile între persoane de același sex erau deja ilegale în Uganda, așa cum se întâmplă în peste 30 de țări africane, dar noua lege a înăsprit pedepsele.

ADVERTISING

Aceasta impune pedeapsa cu moartea pentru așa-numita „homosexualitate agravată”, care include practicarea de relații sexuale între persoane seropozitive.

De asemenea, noul act normativ impune o pedeapsă de 20 de ani pentru „promovarea" homosexualității.

Autoritățile au recunoscut că Uganda, care primește în fiecare an miliarde de dolari sub forma unui ajutor extern, s-ar putea confrunta cu sancțiuni din cauza acestei legi.

Când Museveni a semnat o lege anti-LGBTQ mai puțin restrictivă în 2014, guvernele occidentale au suspendat o parte din ajutor, au impus restricții de viză și au redus cooperarea în domeniul securității. Legea respectivă a fost anulată în câteva luni de o instanță internă din motive procedurale.

ADVERTISING

Recent, SUA, UE, ONU și zeci de organizații internaționale au condamnat prevederile incluse în proiectul de lege. Activiștii au anunțat că vor contesta legea în instanță.

Modelul ugandez ar putea fi preluat și de parlamentarii din Kenya și Tanzania, care vorbesc deja despre impunea unor măsuri asemănătoare în țările lor.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇