CEDO: România încalcă drepturile cuplurilor de același sex. BOR reacționează rapid și vehement

CEDO: România încalcă drepturile cuplurilor de același sex. BOR reacționează rapid și vehement
Sprijină jurnalismul independent
Donează acum

CEDO a dat marţi o decizie prin care condamnă România pentru încălcarea articolului referitor la ”dreptul la respectarea vieţii private şi de familie” din Convenţia Europeană pentru Drepturile Omului în cazul familiilor homosexuale.

Hotărârea a fost pronunţată de CEDO în cauza Buhuceanu și alții vs România şi înseamnă practic că statul român e obligat să adopte o legislație prin care să recunoască cuplurile de același sex.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a admis plângerea Asociației Accept și a altor 14 persoane, împotriva statului român.

CEDO a luat decizia cu cinci voturi pentru și două voturi împotrivă.

”Curtea observă că - atât la momentul în care reclamanţii au depus cererile la Curte, cât şi în prezent - nu existau şi nu există dispoziţii în legislaţia română care să recunoască căsătoria între persoane de acelaşi sex sau o altă formă de parteneriat pentru cuplurile de acelaşi sex. Dimpotrivă, Codul Civil nu recunoaşte în mod expres astfel de parteneriate”, se arată în decizia CEDO.

”Curtea a ajuns deja la concluzia existenţei unei obligaţii pozitive în temeiul articolului 8 din Convenţie de a asigura recunoaşterea şi protecţia juridică a cuplurilor de acelaşi sex şi a constatat o încălcare a acestei obligaţii în cauzele Oliari şi alţii şi Fedotova şi alţii (...)

Această obligaţie pozitivă nu ar trebui să depindă de circumstanţele naţionale. Obligaţia de a se asigura că reclamanţii aveau recunoaşterea şi protecţia juridică a familiilor lor respective este general aplicabilă în temeiul Convenţiei: reclamanţii - care constituiau de facto familii de acelaşi sex în România - aveau acelaşi drept la recunoaştere şi protecţie juridică în temeiul articolului 8”, mai arată CEDO, citată de News.ro.

”Curtea constată că niciunul dintre motivele de interes public invocate de Guvern nu prevalează asupra interesului reclamanţilor de a vedea relaţiile lor respective recunoscute şi protejate în mod corespunzător de lege.

Curtea concluzionează că statul pârât şi-a depăşit marja de apreciere şi nu şi-a respectat obligaţia pozitivă de a asigura dreptul reclamanţilor la respectarea vieţii private şi de familie a acestora”, adaugă judecătorii CEDO.

În ceea ce privește dreptul la viața privată și de familie, persoanele de același sex care formează cupluri stabile au dreptul de a-și exprima personalitatea în cadrul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de recunoașterea legală și judiciară a drepturilor și obligațiilor corespunzătoare.

Iată ce prevede articolul din Convenţie pe care România nu îl respectă:

"1. Orice persoană are dreptul la respectarea vieţii sale private şi de familie, a domiciliului său şi a corespondenţei sale.

2.  Autorităţile publice nu pot interveni în exercitarea acestui drept decât în măsura în care acest lucru este prevăzut de lege şi este necesar, într-o societate democratică, în interesul securităţii naţionale, al siguranţei publice sau al bunăstării economice a ţării, pentru apărarea ordinii şi prevenirea infracţiunilor, pentru protecţia sănătăţii sau a moralei ori pentru protecţia drepturilor şi libertăţilor altora."

Ce spun românii despre cuplurile de același sex

Potrivit unui studiu comandat de Asociația Accept în 2021 și realizat în rândul populației generale din România:

  • 71% dintre respondenți au considerat că recunoașterea legală a căsătoriei civile pentru cuplurile de același sex nu ar avea niciun impact asupra vieții lor,
  • 43% s-au declarat în favoarea recunoașterii legale a cuplurilor de același sex;
  • 56% dintre cei chestionați, care aveau sub 34 de ani, s-au declarat în favoarea recunoașterii legale a cuplurilor de același sex.

Reacţie virulentă de la BOR

Ca urmare a acestei decizii CEDO, a venit rapid şi o reacţie de la Biserica Ortodoxă Română cu privire la parteneriatul civil.

Patriarhia dezaprobă constant promovarea ideii de parteneriat civil, precum și legiferarea acestuia, întrucât el reprezintă „nu doar o inutilă suprapunere cu valida instituție a căsătoriei”, ci și o reală „subminare a asumării responsabilității integrale a celor doi soți, precum și sursa toxică (dovedită în alte societăți) a destrămării importanței și autorității moral formatoare a familiei”.

BOR susţine că astfel s-ar legaliza concubinajul şi asta ar dăuna copiilor.

„În realitate, parteneriatul civil legalizează concubinajul, îi deresponsabilizează în timp pe cei doi parteneri în detrimentul mamei și al copilului, deservind practic interesul major al acestuia.

Cadrul legal care protejează în mod optim „creșterea, educația și instruirea copiilor” este doar familia naturală (art. 48, al. 1 din Constituția României).

Din punct de vedere moral, parteneriatul civil este un surogat al căsătoriei și un element destructurant al ordinii spirituale și morale din societate”, arată Patriarhia Română, într-un comunicat citat de Mediafax.

BOR mai susţine că legalizarea parteneriatelor civile a devenit pretutindeni unde a fost acceptată primul pas spre legalizarea „căsătoriei între persoanele de același sex”, ea nefiind decât mijlocul prin care se poate ajunge la această „căsătorie”.

Acordarea unui statut legal „cuplurilor” de același sex, prin legalizarea parteneriatelor civile, s-a dovedit a fi „doar o șireată și favorabilă mișcare politică spre acordarea „dreptului” de a se căsători persoanelor care, prin natura opțiunilor sexuale libere, se situează totuși în afara rațiunilor și scopurilor fondatoare ale familiei naturale întemeiate pe căsătorie”.

Patriarhia precizează că experiența statelor care au legalizat căsătoriile între persoanele de același sex este „grăitoare”.

„Domeniul dreptului familiei este însă strâns legat de tradițiile culturale și istorice ale fiecărei societăți și de concepțiile sale profunde, așadar niciun text european sau internațional nu poate obliga statele să creeze un statut particular pentru cei care coabitează, fie ei de sex diferit, fie de același sex”, mai transmite Patriarhia Română.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇