Elveţienii s-au pronunţat prin referendum, duminică, în proporţie de 64%, în favoarea căsătoriei între persoane de acelaşi sex, potrvit unui sondaj la ieşirea de la urne efectuat de institutul gfs.bern, un rezultat prin care Elveţia se aliniază astfel majorităţii ţărilor din Occident.
Cuplurile de acelaşi sex pot, deja, să încheie un pact civil, însă noul text prevede că ele pot să adopte copii.
Aceste prime estimări depăşesc previziuni de dinainte de scrutin, care îi creditau cu un avans confortabil pe susţinătorii uniunilor între persoane de același sex, relatează AFP.
Un sondaj realizat de către Institutul gfs.bern, în perioada 1-9 septembrie, credita tabăra ”da” cu 55%, iar tabăra ”nu” cu 27%. O anchetă anterioară, efectuată în perioada 2-16 august, prezenta o diferenţă mai mare, de 55% la 20%.
Potrivit acestui sondaj, anumite grupuri religioase şi membri ai Partidului Uniunea Democratică de Centru (UDC;, populist, de dreapta), cel mai mare în Elveţia, erau principalii opozanţi, însă existau grupuri de susţinători ai mariajului homosexual inclusiv în rândul acestora.
În prezent, în Elveţia, se pot căsători doar o femeie şi un bărbat.
Aproximativ 700 de cupluri de acelaşi sex înregistrează un parteneriat civil, care prezintă diferenţe, din punct de vedere juridic, faţă de o căsătorie, mai ales în privinţa obţinerii cetăţeniei, adopţiei şi accesului la procreere asistată medical.
ADOPŢIE
Parlamentul elveţian a adoptat în decembrie, după o procedură care a durat mai mulţi ani, un proiect de lege care autorizează căsătoria cuplurilor de acelaşi sex, la fel ca în alte state europene.
Însă medii conservatoare au anunţat imediat că lansează un refrendum, în cadrul sistemului democraţiei directe din această ţară.
O modificare a legislaţiei va permite cuplurilor de acelaşi sex să se căsătorească civil. Aceste căsătorii sunt egale cu cele ale cuplurilor heterosexuale, atât în plan instituţional, cât şi juridic.
Soţul străin al unei elveţience sau soţia străină a unui elveţian vor putea, de exemplu, să recurgă la o procedură de naturalizare simplificată, iar cuplurile de acelaşi sex vor putea să adopte în comun copii.
Cum e la noi? Comisia Europeană a fost somată pe 14 septembrie de eurodeputați să ia măsuri împotriva României, dacă Guvernul nu actualizează legislația ca să elimine toate obstacolele cu care se confruntă persoanele LGBTIQ pentru reîntregirea familiei. Țara noastră a fost numită, alături de Ungaria și Polonia, în topul țărilor care încalcă valorile UE.
Citește și: