Elveţienii votează azi la referendum dacă acceptă căsătoriile gay

Elveţienii votează azi la referendum dacă acceptă căsătoriile gay

Elveţienii se pregătesc să aprobe prin referendum, duminică, principiul căsătoriei pentru toţi, cu o largă majoritate, arată sondajele.

La 20 de ani după ce Olanda a devenit prima din Europa care a legalizat căsătoria între persoane de același sex, Elveția este printre ultimele state din Europa de Vest în care este încă scoasă în afara legii.

Sondaje recente sugerează că alegătorii elvețieni sunt pe drumul cel bun pentru a spune da reformei „Căsătoria pentru toți” (Ehe Fuer Alle), cu 63% dintre respondenți în sprijin, 35% împotrivă și 2% nehotărâți, arată EuroNews.

Din 2007, cuplurile de același sex din Elveția pot obține aprobarea oficială pentru uniunile civile, care nu se află pe picior de egalitate cu căsătoriile.

ADVERTISING

Dacă majoritatea votează azi pentru schimbarea legii, cuplurilor nu li se va permite doar să se căsătorească, ci și să adopte copii.

Cuplurile lesbiene ar avea acces mai ușor la donațiile de spermă, dacă ar dori să întemeieze o familie.

Noua legislație ar facilita, de asemenea, obținerea cetățeniei elvețiene pentru partenerii străini.

Reforma legislativă a fost dezbătută de ani de zile - a fost propusă pentru prima dată de liberalii verzi în 2013 - și parlamentarii elvețieni au adoptat-o în decembrie anul trecut.

Parlamentul elveţian a aprobat căsătoriile între persoane de acelaşi sex. Cetățenii vor avea însă ultimul cuvânt

ADVERTISING

Dar partidele conservatoare au anunțat imediat că vor combate măsura cu un referendum, bazându-se pe sistemul de democrație directă al țării. Conform Constituției elvețiene, orice decizie parlamentară poate fi supusă unui referendum, cu condiția ca cel puțin 50.000 de cetățeni să semneze pentru aceasta.

O istorie de opresiune şi discriminare

Este ”un pas foarte mare înainte” pentru Elveţa, declară AFP Thierry Delessert, specialist în istoria homosexualităţii din Elveţia.

În urmă cu 30 de ani, Thierry Delessert şi partenerul său au fost întrebaţi, pe când îşi căutau un apartament, dacă erau homosexuali sau veri. Prima opţiune i-a privat în mod sistematic de locuinţă.

ADVERTISING

Acest cercetător la Universitatea din Lausanne, în vârstă de 56 de ani, încă îşi mai aminteşte vremurile în care poliţia îi fila pe homosexuali.

Elveţia a scos homosexualitatea de sub incidenţa penală în 1942, însă diverse poliţii municipale sau cantonale dispuneau, în anumite cazuri până la începutul anilor '90, de registre în care înregistrau homosexuali.

Thierry Delessert, care a scris ”Să ieşim din ghetou. Istoria politică a homosexualităţii în Elveţia, 1950-1990”, spune că aceste registre erau ţinute în numele ”controlului devianţei şi moralităţii” şi puteau avea efecte asupra vieţii oamenilor.

”Dacă un presupus homosexual era judecat cu privire la viol, homosexualitatea sa era o probă suplimentară a imoralităţii sale.Dacă un homosexual cerea un apartament, nu-l primea. Dacă un homosexual voia un loc de muncă în funcţia publică, nu-l obţinea”, declară Thierry Delessert.

Aceste registre nu au fost, însă, publicate vreodată, iar nicio persoană al cărei nume era înscris în ele nu era informată cu privire la acest lucru.

”Numai Zurich şi Basel au anunţat în mod oficial, în 1979 şi 1980, desfiinţarea (registrelor). Iar în calitate de istoric este frustrant, pentru că registrele au dispărut în mod misterios”, deplânge specialistul.

Un comisar pe care l-a intervievat pentru cercetările sale vorbeşte despre aproximativ 200 de homosexuali înregistraţi pe an la Zurich şi despre adnotări manuscrise pe documente de poliţie sau despre poliţişti care cereau înfiinţarea acestor ”fişiere” cu homosexuali arestaţi.

Europa şi căsătoriile gay

În Europa de Vest, Italia este singura altă țară mare în care căsătoria între persoane de același sex nu este legală, chiar dacă uniunile civile au fost introduse în 2016.

Germania și Austria au fost ultimele țări din Europa de Vest care au legalizat căsătoria între persoane de același sex, respectiv în 2017 și 2019.

Căsătoria între persoane de același sex se confruntă cu o opoziție acerbă în Europa de Est. În multe țări, inclusiv Polonia și Ungaria, este interzisă din punct de vedere constituțional. Estonia permite uniunile civile, în timp ce Cehia și Ungaria recunosc parteneriate de același sex.

Comisia Europeană a fost somată pe 14 septembrie de eurodeputați să ia măsuri împotriva României, dacă Guvernul nu actualizează legislația ca să elimine toate obstacolele cu care se confruntă persoanele LGBTIQ pentru reîntregirea familiei.

Țara noastră a fost numită, alături de Ungaria și Polonia, în topul țărilor care încalcă valorile UE.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇