Muntenegru a legalizat parteneriatul civil între persoanele de același sex

Muntenegru a legalizat parteneriatul civil între persoanele de același sex

Muntenegru a adoptat miercuri o lege care recunoaşte parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex, un demers pe care preşedintele Milo Djukanovic l-a apreciat ca fiind ”un pas către familia democraţiilor cele mai dezvoltate”.

”Prin adoptarea legii privind parteneriatul civil între persoane de acelaşi sex, Muntenegru reglementează pentru prima dată drepturi legale pentru cupluri de acelaşi sex”, a scris acesta pe Twitter, citat de DPA.

Parlamentul a adoptat legea cu 42 de voturi pentru şi 5 împotrivă.

ADVERTISING

Biserica Ortodoxă Sârbă, cea mai mare organizaţie religioasă din Muntenegru, este extrem de critică în ceea ce priveşte drepturile comunităţii LGBTQ.

Prima paradă gay din această ţară, care a avut loc în urma cu şapte ani, a fost însoţită de violenţe, dar ediţiile ulterioare ale evenimentului s-au desfăşurat în mod paşnic.

Organizaţia pentru apărarea drepturilor comunităţii LGBTQ din Muntenegru a salutat adoptarea legii spunând că este ''o mare victorie'' şi ''un pas către libertatea noastră şi către libertatea tuturor cetăţenilor din Muntenegru''.

Ambasadorul Statelor Unite la Podgorica, Judy Rising Reinke, a apreciat de asemenea demersul legislativ ca ''un pas important înainte către egalitate şi toleranţă pentru toţi'', adăugând că este ''o încununare a Pride Month''.

ADVERTISING

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇