PE: Căsătoriile gay trebuie recunoscute şi în România. Comisia Europeană e somată să ia măsuri împotriva ţării noastre

PE: Căsătoriile gay trebuie recunoscute şi în România. Comisia Europeană e somată să ia măsuri împotriva ţării noastre

Comisia Europeană a fost somată de eurodeputați să ia măsuri împotriva României, dacă Guvernul nostru nu actualizează legislația ca să elimine toate obstacolele cu care se confruntă persoanele LGBTIQ pentru reîntregirea familiei. Țara noastră a fost numită, alături de Ungaria și Polonia, în topul țărilor care încalcă valorile UE.

citizen

”UE ar trebui să elimine toate obstacolele cu care se confruntă persoanele LGBTIQ atunci când își exercită drepturile fundamentale”, afirmă eurodeputații într-un comunicat transmis de Parlamentul European.

Într-o rezoluție referitoare la drepturile persoanelor LGBTIQ în UE (adoptată cu 387 voturi pentru, 161 împotrivă și 123 abțineri), Parlamentul European subliniază că acești cetățeni ar trebui să își poată exercita pe deplin drepturile, inclusiv dreptul la liberă circulație, oriunde în Uniune.

Libertatea de circulație și drepturile familiilor în centrul atenției

citizen

Potrivit rezoluției, căsătoriile sau parteneriatele înregistrate într-un stat membru ar trebui să fie recunoscute în toate ţările UE în mod uniform, iar soții și partenerii de același sex ar trebui tratați în același mod ca și cei de sex opus.

În urma hotărârii Curții Europene de Justiție „Coman & Hamilton”, care a constatat că dispozițiile referitoare la „soț/soție” din Directiva privind libera circulație se aplică și cuplurilor de același sex, Comisia ar trebui să ia măsuri împotriva României, în cazul în care Guvernul nu actualizează legislația națională pentru a reflecta această hotărâre, solicită eurodeputații.

citizen

De asemenea, rezoluția îndeamnă toate țările UE să accepte ca părinți legali adulții menționați în certificatul de naștere al unui copil.

În general, deputații doresc ca familiile LGBTIQ să aibă același drept la reîntregirea familiei ca și cuplurile de sex opus și familiile acestora.

Pentru a se asigura că copiii nu devin apatrizi atunci când familiile lor se mută într-un alt stat membru, eurodeputații susțin că familiile ar trebui să beneficieze de același tratament în întreaga UE.

În cele din urmă, eurodeputații iau act de discriminarea cu care se confruntă comunitățile LGBTIQ din Polonia și Ungaria. Parlamentul solicită luarea unor măsuri suplimentare la nivelul UE (proceduri de constatare a neîndeplinirii obligațiilor, măsuri judiciare și instrumente bugetare) împotriva acestor țări.

Cum au votat europarlamentarii români

Conform informaţiilor SpotMedia.ro, pentru această rezoluție au votat Dacian Cioloș, Dragoș Pâslaru, Ramona Strugariu, Nicolae Ștefănuță, Dragoș Tudorache, Alin Mituță (toţi de la Renew Europe - USR PLUS).

Împotriva rezoluţiei au votat Carmen Avram, Adrian-Dragoș Benea, Tudor Ciuhodaru, Maria Grapini, Iulian Claudiu Manda, Dan Nica, Rovana Plumb, Mihai Tudose (toţi PSD), Traian Băsescu, Eugen Tomac (PMP), Vasile Blaga, Daniel Buda, Cristian Buşoi, Gheorghe Falcă, Mircea Gheorghe Hava, Marian-Jean Marinescu (PNL), Loránt Vincze (UDMR), Cristian Terheș.

S-au abținut de la vot Vlad Marius Botoş , Vlad Gheorghe (Renew), Dan Motreanu, Siegfried Mureșean, Vlad Nistor (PNL), Iuliu Winkler (UDMR) și au lipsit de la vot Victor Negrescu (PSD), Corina Crețu (PRO România), Rareș Bogdan (PNL).

O.D.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇