50 de soldați ucraineni vor fi instruiți în România. Iohannis a informat Parlamentul

50 de soldați ucraineni vor fi instruiți în România. Iohannis a informat Parlamentul

Președintele Klaus Iohannis a informat, luni, Parlamentul că a aprobat instruirea unui număr de aproximativ 50 de militari ucrainieni.

De asemenea, șeful statului informează că a aprobat și tranzitarea teritoriului naţional de către echipamentele şi bunurile materiale donate de către Finlanda Ucrainei.

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au analizat, în ședința din 6 iulie 2023, implicarea României în crearea în unei facilităţi de instruire a piloţilor pentru operarea avioanelor F-16, inclusiv din Ucraina.

ADVERTISING

Acum un an, doi piloți ucraineni au fost testați la o bază americană, iar în urma examinării, experții din SUA au spus că sunt necesare patru luni de antrenament pentru pregătirea pe aparatele F-16.

În decembrie, ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a anunţat că există posibilitatea antrenării de militari ucraineni pe teritoriul României, în multiple domenii.

„Este posibilitatea asta, plus că există misiunea EUMAM - EU Military Assistance Mission in support of Ukraine, care este în format european, care vizează şi pregătirea militarilor ucraineni. Depinde ce nevoi de pregătire sunt - dacă sunt de nivel maritim, de nivel de vânători de munte şi aşa mai departe", a arătat el.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

De asemenea, piloţi ucraineni pot fi instruiţi la Baza Aeriană Borcea.

„Ei trebuie să treacă printr-un proces de dobândire a unor abilităţi lingvistice. Noi suntem pregătiţi să îi primim, deşi prioritatea noastră numărul unu este antrenarea şi pregătirea piloţilor români, întrucât urmează să avem 32 de noi avioane F-16, iar nevoia de pregătire pentru piloţi este evident că este de înţeles pentru toată lumea", a completat Tîlvăr.

În plus, experţi militari din Marea Britanie vor veni anul acesta pentru a pregăti militari ucraineni, în bazele române, a declarat ambasadorul Andrew Noble, în octombrie 2023.

ADVERTISING

În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇