”Tot ce vine de la Constanța este suspect”. 9 teze de doctorat coordonate de ÎPS Teodosie au fost respinse de CNATDCU pentru plagiat

”Tot ce vine de la Constanța este suspect”. 9 teze de doctorat coordonate de ÎPS Teodosie au fost respinse de CNATDCU pentru plagiat

În refuzul Sfântului Sinod de a transforma Arhiepiscopia Tomisului în mitropolie, lui ÎPS Teodosie i se reproșa, printre altele, că de la Școala Doctorală de Teologie de la Universitatea ”Ovidius”, păstorită de el, ies doctorate cu multe probleme, inclusiv plagiate.

”Au fost găsite teze plagiate, teze conduse de profesori care nu au legătură cu disciplina pe care o predau și pentru care au expertiză academică, deficiențe de redactare a textului, incompleta și viciata folosire a bibliografiei, reluarea unor teme care au fost deja cercetate”, se arăta în documentul emis de cancelaria Sfântului Sinod, ”din încredințarea” patriarhului Daniel.

ADVERTISING

Teodosie a respins, în fața jurnaliștilor, acuzațiile, dând vina pe calculator și acuzând persoane din Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) că au emis decizii de plagiat pentru că ar fi de altă confesiune.

”Eu nu am plagiat nimic… Nu sunt acuzat de plagiat. Pentru că a venit vorba, să vă spun despre ce-i vorba. La doctorat, cine-i acuzat? Nu persoana, calculatoru-i acuzat. Chiar am avut o întrunire la universitate… deci calculatorul nostru, care este identic cu cel de la CNATDCU, arată că nu este plagiat. Cei din Comisia Teologică (din cadrul CNATDCU, n.red.), care nu sunt doar ortodocși, acuză plagiatul împotriva evidenței calculatorului. Ce e asta? E ceva cu totul tendențios”, a acuzat Teodosie.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Jumătate din tezele de doctorat pe teologie respinse de CNATDCU vin de la școala lui Teodosie

Jurnalista Emilia Șercan a publicat pe PressOne câteva dintre problemele cu tezele doctorale din ultimii ani, care contrazic spusele lui ÎPS Teodosie. Mai exact, din 2016 și până în 2020, 12 teze venite de la Universitatea Ovidius din Constanța au fost respinse de CNADTCU pentru plagiat masiv, ceea ce înseamnă jumătate din totalul tezelor de doctorat respinse în tot acest interval.

În 2020-2021, alte trei teze au fost respinse. Astfel, din 2016 până în prezent, 15 teze de doctorat au fost invalidate de CNATDCU, 9 dintre acestea fiind chiar coordonate de ÎPS Teodosie. Mai mult, două titluri de doctor au fost retrase definitiv de CNATDCU pentru plagiat.

ADVERTISING

Totodată, Școala Doctorală de Teologie încalcă inclusiv regulile interne ale Universitrății Ovidius, care prevăd o limită maximă de 20 de doctoranzi coordonați simultan. Patru coordonatori, printre care și Teodosie, depășesc acest prag.

Potrivit sursei citate, doar din iunie 2020 și până în prezent Comisia de Teologie a CNATDCU a invalidat din cauză de plagiat trei teze de doctorat coordonate de ÎPS Teodosie. Cei trei doctoranzi au primit termen un an să-și refacă lucrările. Din 2016 până în 2020 alte șase teze de doctorat coordonate de Teodosie au fost invalidate, una chiar de două ori.

Pe lângă Teodosie, ceilalți îndrumători care au lăsat să treacă teze de doctorat cu probleme sunt profesorul preot Emilian Cornițescu, profesorul preot Gheorghe Istodor și profesorul preot Nechita Runcan.

Jurnalista Emilia Șercan relatează și că o sursă din Comisia de Teologie a CNATDCU i-a recunoscut, sub protecția anonimatului, că toate tezele de doctorat de la Constanța sunt analizate cu mare grijă pentru că acestea au avut în mod sistematic, în trecut, probleme de originalitate.

„Tot ce vine de la Constanța pentru mine este suspect. Nu există o teză care să nu aibă conținut plagiat”, a spus sursa citată.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇