Școlile vor funcționa de luni în 3 scenarii. Cum vor face orele elevii din București și județele țării (Infografice)

Școlile vor funcționa de luni în 3 scenarii. Cum vor face orele elevii din București și județele țării (Infografice)

Președintele Klaus Iohannis a anunțat că a fost stabilit în unanimitate că de luni, 8 februarie, școlile se deschid.

Șeful statului a prezentat cum urmează să funcționeze școlile în cele trei scenarii:

  • Scenariul Verde: Dacă rata infectării în ultimele 14 zile va fi sub 1,5 la mia de locuitori, toţi elevii vor merge la şcoală.
  • Scenariul Galben: La o rată de infectare cuprinsă între 1,5 şi 3 la mia de locuitori, merg la ore copiii de grădiniţă, clasele I-IV, şi copiii din clasele VIII-a și a XII-a.
  • Scenariul Roșu: Dacă rata de infectare este de peste 3 la mie, vor face cursuri faţă în faţă doar copiii de grădiniţă şi cei din ciclul primar.
ADVERTISING

În cazul în care o localitate va avea o rată de peste 6 cazuri la mia de locuitori intră în carantină, toţi elevii trec la cursuri online. O singură localitate e carantinată la acest moment în România, comuna Havârna, din Botoșani.

În ultima perioadă numărul de cazuri a fost destul de constant, ba chiar a scăzut. Astfel, autoritățile nu se așteaptă la modificări majore până luni.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Cine, cum merge la școală?

Așadar, să vedem cum arată situația provocată de COVID în România la acest moment.

În scenariul roșu se mai află doar Timișul, care are o rată de incidență de 3,17 cazuri la mia de locuitori. Evident, statistica e la nivelul județului, astfel că în foarte multe localități școala va începe de fapt în unul dintre celelalte două scenarii.

Bucureștiul este în scenariul galben, cu o rată de 1,96%. Deci putem spune deja că de luni se deschid grădinițele din Capitală și vor merge la școală și copiii din clasele I-IV, a VIII-a și a XII-a.

ADVERTISING

În ultimel 14 zile în București au fost depistate în total 5.443 de cazuri noi de COVID, dintre care câteva cu noua tulpină britanică. Un focar cu noua tulpină se află chiar la o școală din Capitală, astfel că rămâne de văzut ce decizie va fi luată în cazul acestei unități.

grafic-bucuresti
Foto: Graphs.ro

În scenariul galben sunt 8 județe: Alba (1,6), Brașov (2,12), Cluj (2,36), Ilfov (2,43), Maramureș (2,77), Sălaj (1,91), Satu Mare (1,68) și Suceava (1,63),.

În scenariul verde sunt 32 de județe, însă la aproape de limita de 1,5 cazuri la mia de locuitori se află Bihor (1,35), Botoșani (1,48), Constanța (1,46), Galați (1,35), Hunedoara (1,47) sau Neamț (1,31).

Incidenta-2-februarie-2021
Foto: Grupul de Comunicare Strategică

Iohannis a anunțat că până joi va fi definitivat și un ordin comun al ministerelor Sănătății și Educației, care va reglementa detaliile deschiderii școlilor, de la triaj, la testarea elevilor și profesorilor.

Citește articolele zilei pe Spotmedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇