Noutăți pentru Bac: Mediile pot fi încheiate până pe 9 iunie. A fost prelungită perioada de înscriere la examen

Noutăți pentru Bac: Mediile pot fi încheiate până pe 9 iunie. A fost prelungită perioada de înscriere la examen

Ministerul Educaţiei anunţă prelungirea perioadei în care se pot încheia mediile elevilor din clasele a XII-a, XIII-a şi de la seral.

Astfel, situaţia şcolară trebuie finalizată până în 9 iunie, nu până în 2 iunie cum era până acum.

De asemenea, se prelungeşte până în 9 iunie perioada de înscriere pentru bacalaureat, dar calendarul examenului rămâne neschimbat.

”A fost publicat în Monitorul Oficial ordinul ministrului Educaţiei nr. 4.339/2023 (...) privind structura anului şcolar 2022 - 2023.

Astfel, pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral şi frecvenţă redusă, situaţia şcolară a elevilor se poate încheia până la data de 9 iunie 2023”, arată Ministerul Educaţiei într-un comunicat remis marţi seara.

ADVERTISING

Cât despre înscrierile la examenul de Bacalaureat 2023, Ministerul Educaţiei a transmis inspectoratelor şcolare informaţii privind prelungirea perioadei de înscriere a candidaţilor tot până la data de 9 iunie 2023. 

”Precizăm că modificările la care facem referire nu afectează în niciun fel calendarul de desfăşurare a probelor de evaluare a competenţelor sau a probelor scrise din cadrul examenului de Bacalaureat 2023 sau calendarul de desfăşurare a probelor scrise ale Evaluării Naţionale pentru absolvenţii clasei a VIII-a”, subliniază ministerul.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Examenul de bacalaureat este programat să înceapă în 12 iunie, cu evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Evaluarea Naţională pentru elevii claselor a VIII-a este programată în 19 şi 21 iunie.

Deocamdată greva profesorilor a amânat deja de două ori examenul naţional de evaluare naţională pentru clasa a VI-a. Ministerul Educației a decis că elevii de clasa a şasea vor da evaluarea în zilele de 12 și 13 iunie (luni şi marţi, dar peste două săptămâni). Inițial, aceste examene trebuiau să se desfășoare pe 24 și 25 mai, apoi au fost amânate pentru 30 și 31 mai.

ADVERTISING

Mii de angajaţi din Educaţie au protestat marți în București și în numeroase orașe din țară, refuzând să dea înapoi, în condițiile în care tot ceea ce primesc sunt niște promisiuni.

În Capitală, manifestanţii şi-au dat întâlnire la Piața Victoriei, iar apoi au pornit în marş spre Palatul Cotroceni, unde au fost primiţi de Klaus Iohannis. Șeful statului le-a spus liderilor sindicali că el va gira că orice acord vor face cu Guvernul va fi respectat. Însă nimic mai mult, iar oferta de la Guvern nu este destul pentru a potoli furia celor ieşiţi în stradă.

Anterior a avut loc o nouă rundă de negocieri la Guvern, însă oferta pe care și-o poate permite Executivul la acest moment este în continuare inacceptabilă. De aceea, Iohannis și-a dat cuvântul că promisiunile Guvernului referitoare la majorarea salariilor odată cu noua lege a salarizării vor fi respectate.

Liderii sindicali au spus că greva continuă și miercuri.

Iar ministrul Ligia Deca vorbeşte despre prelungirea anului şcolar şi amânarea evaluării naţionale şi a Bac-ului, în cel mai sumbru scenariu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇