Judecătorii au respins cererea Primăriei Sectorului 4 de evacuare a colegiului Gheorghe Şincai

Judecătorii au respins cererea Primăriei Sectorului 4 de evacuare a colegiului Gheorghe Şincai

Judecătorii au respins miercuri cererea formulată de Primăria Sectorului 4 privind evacuarea, prin ordonanţă prezidenţială, a Colegiului Naţional „Gheorghe Şincai”, pentru a permite demararea lucrărilor de consolidare a imobilului unde funcţionează liceul.

„Respinge excepţia lipsei calităţii procesuale active. Admite excepţia lipsei de interes. Respinge cererea de chemare în judecată, astfel cum a fost precizată, formulată de către reclamantul Sectorul 4 al Municipiului Bucureşti, în contradictoriu cu pârâtul Colegiul Naţional ‘Gheorghe Şincai’, ca lipsită de interes.

Admite cererea de intervenţie voluntară accesorie în sprijinul pârâtului, formulată de intervenienţii Petrişor Ştefan Alexandru, Petrişor Nela, Mocanu Vlad Damian şi Mocanu George Damian.

Cu drept de apel în termen de 5 zile de la pronunţare. Cererea de apel se va depune la Judecătoria Sectorului 4 Bucureşti.

ADVERTISING

Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor de către grefa instanţei, astăzi, 17.02.2021", se arată în decizia Judecătoriei Sectorului 4, care nu este însă definitivă.

Profesorii de la Șincai îi cer ajutorul lui Iohannis în lupta cu Băluță: Într-o Românie Educată, cinstea, onoarea și performanța sunt valori promovate, nu distruse!

Primăria vrea să mute activitatea didactică pentru consolidări

Primăria Sectorului 4 a demarat un proiect ce prevede consolidarea şi reabilitarea clădirii în care funcţionează Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai", fiind încheiat în acest sens un contract cu o firmă de construcţii în valoare de 17,6 milioane lei.

Conform administraţiei locale, liceul funcţionează într-o clădire de patrimoniu, încadrată în clasa II de risc seismic, fiind necesare lucrări urgente de consolidare.

"Clădirea, monument istoric, a fost expertizată şi încadrată în clasa de risc seismic II, ceea ce înseamnă că fiecare zi în plus petrecută de elevi şi de personalul didactic şi nedidactic în interiorul acesteia reprezintă un risc la adresa securităţii şi integrităţii fizice a persoanelor", susţinea Primăria condusă de Daniel Băluţă.

Administraţia locală a propus ca, pe durata lucrărilor (22 de luni), activitatea didactică să se desfăşoare temporar în altă parte, însă elevii şi profesorii au refuzat.

ADVERTISING

Proces pentru evacuarea de urgență

În septembrie 2020, Consiliul de administraţie al liceului a respins relocarea în altă clădire, iar Primăria a reacţionat prin deschiderea unui proces la Judecătoria Sectorului 4, în care solicita evacuarea de urgenţă şi predarea amplasamentului.

Pe 21 septembrie 2020, Primăria Sectorului 4 a obţinut de la Primăria Generală autorizaţia de construire pentru modernizarea, reabilitarea liceului şi obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu.

În acest caz, Colegiul "Gheorghe Şincai" a deschis pe 10 februarie 2021 un proces la Tribunalul Bucureşti, care are ca obiect "anulare act administrativ ac nr. 501/1875441/21.09.2020".

Lucrurile se complică

Situaţia s-a complicat după ce directoarea liceului şi-a dat demisia, iar Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a numit un director.

ADVERTISING

Săptămâna trecută, aproximativ 70 de elevi şi 20 de profesori au protestat în curtea liceului faţă de schimbarea conducerii şi intenţia Primăriei Sectorului 4 de a muta cursurile în altă parte.

La începutul acestei săptămâni, Ministerul Educaţiei a anunţat că Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti şi Primăria Sectorului 4 au semnat un protocol prin care îşi asumă în mod explicit obligaţia de a nu perturba în niciun fel procesul didactic aferent semestrului al II-lea în Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai".

Potrivit documentului, până la data de 1 august, Primăria Sectorului 4 va prezenta mai multe variante "conforme intereselor educaţiei" pentru relocarea activităţilor didactice desfăşurate în Colegiul Naţional "Gheorghe Şincai" pe perioada execuţiei lucrărilor de consolidare care vor avea o durată de 22 de luni.

"Varianta optimă va fi adoptată prin consens, numai cu acordul tuturor părţilor semnatare, inclusiv prin consultarea elevilor şi părinţilor. De asemenea, în organizarea procesului de predare, Primăria Sectorului 4 al Municipiului Bucureşti va sprijini Colegiul Naţional 'Gheorghe Şincai' în vederea garantării conservării în cele mai bune condiţii a arhivei şi a elementelor de patrimoniu", se arăta într-un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇