Ciolacu, după rezultatele PISA: Îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluții. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește

Ciolacu, după rezultatele PISA: Îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluții. Trebuie introduse criterii de performanță în funcție de care salariile vor crește

După rezultatele dezastruoase de la testele PISA, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut ministrului Educaţiei, Ligia Deca, să vină cu soluţii privind criteriile de performanţă în învăţământ.

”Vă anunţ că în acest weekend vom lucra împreună pe proiectul de buget pe 2024, unde investiţiile reprezintă fundamentul viziunii noastre de dezvoltare economică. De asemenea, va exista cea mai mare alocare bugetară din istorie pentru Educaţie, ca să fie clar pentru toată lumea”, a spus premierul în şedinţa Executivului de vineri.

ADVERTISING

Marcel Ciolacu susţine că majorările salariale trebuie acordate în funcţie de performanţe.

”După rezultatele României la testele PISA, îi cer doamnei ministru Deca să vină cu soluţii privind criteriile de performanţă în învăţământ. Orice cheltuială trebuie însoţită şi de o reformă şi să aibă ca rezultat performanţa! Nu ne putem aştepta ca, doar mărind salariile, să se întâmple o minune! Pentru că nu se va întâmpla! Aşadar, trebuie introduse criterii de performanţă în funcţie de care salariile vor creşte!", a declarat premieru, citat de News.ro.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Premierul a punctat vineri că are aceleaşi cerinţe şi faţă de decidenţii din Sănătate.

"Aceleaşi cerinţe le am şi la Sănătate, unde astăzi alocăm încă aproape 200 de milioane de lei pentru cheltuielile spitalelor. Aştept de la conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate să vină cu un sistem clar şi eficient de raportare a costurilor, cu criterii clare pentru sumele alocate pe fiecare program de sănătate", a declarat Ciolacu, citat de Agerpres.

Amintim că Guvernul e pe cale să încalce promisiunea făcută profesorilor, garantată de Iohannis. S-ar putea să primească mai puțin de o treime.

ADVERTISING

România nu a înregistrat niciun progres important, în ultimii cinci ani, față de celelalte țări participante la PISA 2022, evaluarea competențelor de bază a elevilor de 15 ani, organizată de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Dintre toate statele UE, doar Bulgaria stă mai rău, iar în clasamentul mondial România e pe locul 45 din 81 de țări.

Elevii din România au obținut cele mai slabe rezultate din UE la testele PISA, cu excepția celor din Bulgaria. Copiii români au obținut 428 de puncte la toate cele trei categorii – matematică, citire și științe, în condițiile în care media OECD e aproape 470.

Țara noastră se află acum la o distanță de circa 50 de puncte de media OCDE și la circa 100 de puncte de liderul european, Estonia, arată raportul Rezultatele PISA 2022.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇