Un proiect de ordonanță de urgență al Ministerului Finanțelor arată că Guvernul PSD-PNL e pe cale să încalce promisiunea privind creșterile salariale făcută profesorilor pentru a înceta greva din vară, garantată la acea vreme de președintele Klaus Iohannis și ulterior și de Marcel Ciolacu, atunci când a preluat funcția de premier la rotativă.
Mai exact, proiectul consultat de Edupedu.ro prevede o majorare de doar 13% a salariilor de bază, de la 1 ianuarie 2024, pentru profesori și angajații din Educație, față de 40% cât le-a fost promis. O nouă creștere, de 7%, ar urma să aibă loc în august 2024, cu o lună înainte de alegerile locale.
„Prin derogare de la prevederile alin. (1) și de la prevederile art. 12 alin. (2) din Legea-cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările şi completările ulterioare, cuantumul brut al salariilor de bază ale personalului didactic, personalului didactic auxiliar precum și ale personalului nedidactic se majorează în anul 2024 după cum urmează:
a) începând cu data de 1 ianuarie 2024 cu un procent de 13% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023;
b) începând cu data de 1 august 2024 cu un procent de 7% faţă de nivelul acordat pentru luna decembrie 2023", se arată în documentul citat.
Președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret", Marius Nistor, amenințase recent că, dacă majorările nu vor fi făcute conform acordului din vară în urma căruia a rezultat OUG 57/2023, protestele dascălilor vor reîncepe.
Potrivit Ordonanței de Urgență nr. 57/2023, publicată în Monitorul Oficial în luna iunie, „grila de salarizare aplicabilă sistemului național de învățământ începând cu 1 ianuarie 2024 se stabilește pornind de la salariul mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pentru anul 2023 pentru profesori debutanți/asistenți universitari.
Personalul didactic, personalul didactic auxiliar și personalul nedidactic din sistemul de învățământ de stat beneficiază, începând cu 1 ianuarie 2024, de 50% din diferența stabilită între salariul de bază aflat în plată și salariul de bază stabilit prin grila de salarizare în vigoare la 1 ianuarie 2024".
Aplicarea acestor majorări din ordonanță ar duce la o creștere salarială pentru profesori de aproape 40% de la 1 ianuarie.
De altfel, ministrul Muncii de atunci, Marius Budăi, a declarat în iunie, după publicarea ordonanței în Monitorul Oficial, că grila va pleca de la 4.098 de lei net pentru debutanți, iar de la 1 ianuarie va avea loc și majorarea cu 50% din diferență, convenită cu sindicatele. „De la 4.098 va fi o creștere până la 4.600 de lei, de la 1 ianuarie, în mână, net", a spus Budăi în faţa presei.
Numai că în octombrie s-a ajuns în situația în care nu mai erau bani pentru salariile profesorilor, burse și utilități în școli. Pentru a rezolva problema, ministrul Educației, Ligia Deca, a cerut 2,17 miliarde de lei din Fondul de Rezervă ca să poată face plățile.
Ulterior, la începutul lui noiembrie, Deca dădea primele semnale că majorările de la 1 ianuarie sunt puține șanse să fie la nivelul promisiunilor: „Acum se discută, în funcţie de proiecţia de buget pentru anul viitor, care vor fi creşterile posibile", potrivit Edupedu.