Alarmă în UE, dată de testele PISA: Prăbușirea Finlandei și Germaniei, dar și un lider neașteptat

Alarmă în UE, dată de testele PISA: Prăbușirea Finlandei și Germaniei, dar și un lider neașteptat
Elevi, pe stradă, în Riga - Foto: Spotmedia.ro
UE PENTRU TINE  • • • • • • • •
ABONEAZĂ-TE LA NEWSLETTER-UL SPOT
Afli tot ce s-a întâmplat important în UE
Încotro merge UE, ce probleme sunt și ce oportunități
Fonduri nerambursabile pe care ai putea să le accesezi
Îl primești în fiecare lună, în ultima zi a lunii
Mă abonez!

Testele PISA 2022, primele efectuate după pandemie, au dezvăluit o scădere „fără precedent” a progresului academic în multe țări occidentale, în special în UE.

Scorul mediu internațional la Matematică a scăzut cu 15 puncte, față de 2018, echivalentul unui volum de cunoștințe corespunzător pentru trei sferturi dintr-un an de învățare, iar Lectura a coborât cu echivalentul a jumătate de an. Doar la proba de Științe s-au înregistrat scoruri similare celor de la PISA 2018.

Cunoștințele și abilitățile tinerilor estonieni de 15 ani sunt în topul european și în primele opt locuri din clasamentul global, un clasament condus de țările asiatice.

Dintre țările europene, Estonia conduce la Matematică (împreună cu Elveția), se află pe locul 1 și la Știință și conduce la Citire, alături de Irlanda.

Nu este vorba doar de Covid…

„Rezultatele PISA 2022 arată o scădere a performanței elevilor fără precedent în istoria (sondajului – n.red.)”, a declarat Irene Hu, analist educațional al OCDE.

ADVERTISING

Germania și Franța s-au clasat pe locuri inferioare, elevii germani având performanțe mai slabe ca niciodată la toate cele trei probe centrale – citire, matematică și științe -, indicând un declin „îngrijorător”, a declarant Eric Charbonnier, expert OCDE în educație.

„Acest lucru indică faptul că problemele pe termen lung din sistemele de învățământ sunt, de asemenea, de vină pentru scăderea performanței”, arată experții OCDE, care sunt categorici: „Nu este vorba doar despre Covid.”

Un factor cheie este „nivelul de sprijin primit de elevi din partea profesorilor și a întregului personal al școlilor”, a explicat Irene Hu.

… după cum nici investițiile mari nu explică integral performanța, deși sunt importante

Unele sisteme de învățământ nu au oferit resurse suficiente pentru sprijinirea elevilor, a declarat Eric Charbonnier, un alt analist al educației OCDE.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

„Țările au investit în educație în ultimii 10 ani, dar poate că nu au investit eficient sau suficient în calitatea predării”, a spus el.

„De asemenea, vedem o implicare mai mică a părinților în progresul copiilor, comparativ cu 2018”, a adăugat el.

Deși a existat o oarecare corelație între cheltuieli și performanța academică, „istoria arată că țările hotărâte să construiască un sistem de învățământ de primă clasă pot realiza acest lucru chiar și în circumstanțe economice adverse”, se arată în raport.

„Lumea nu mai este strict împărțită între națiunile bogate și bine educate și cele sărace și prost educate”, mai menționează raportul de analiză a rezultatelor PISA 2022.

Educația germană, mai slabă ca oricând

Eșecuri consistente au fost înregistrate de elevii din națiuni bogate și sărace, mari și mici, însă rezultatele din Germania au șocat în mod deosebit, elevii din această țară obținând cele mai mici scoruri din istoria testării PISA. Parte din ele pot fi puse pe seama elevilor din medii imigrante care nu stăpânesc foarte bine limba germană.

ADVERTISING

La Matematică, elevii germani au obținut un scor de 475 puncte, comparativ cu 500 în studiul anterior, publicat în 2019. La Lectură, au avut o medie de 480 de puncte, în scădere față de 498 în urmă cu trei ani, iar Știința a scăzut la 492, de la 503.

Rezultatele le amintesc pe cele ale primului studiu PISA, din 2000, care a plasat Germania, cea mai mare economie a Europei, sub media OCDE și, de asemenea, a relevat corelații îngrijorătoare între mediul social și oportunitățile educaționale.

Cu privire la ramificațiile sociale scoase la vedere de rezultate, directorul PISA Doris Lewalter, cercetător în educație la Universitatea Tehnică din München și președinte al Consiliului de Administrație al Centrului pentru Studii Internaționale Comparate în Educație, a evidențiat lipsa de sprijin lingvistic în rândul anumitor categorii demografice. „Dacă avem elevi din medii imigrante, nu putem presupune că au stăpânit deja limba germană de învățământ când au venit în Germania”, a explicat Lewalter, citată de Deutsche Welle.

În 2012, 13% din elevii germani erau descendenți ai unor imigranți În 2022, ponderea a urcat la 26%. Acum, aproape unul din 10 elevi s-a născut în străinătate, ceea ce îl dezavantajează la intrarea în sistemul de învățământ german.

Franța mediocră

Aproape același lucru se poate spune despre Franța, acum un membru OCDE cu rezultate mediocre în educație, notează France24.

În pofida importanței sale economice și culturale, Franța se află doar pe locul 26 atât la matematică, cât și la alfabetizarea științifică și pe locul 29 la înțelegerea citirii.

La Matematică, elevii francezi au pierdut 21 de puncte față de rezultatele anterioare, o „scădere fără precedent”, se arată în raportul PISA. Chiar dacă situația nu este la fel de îngrijorătoare precum în Germania, autoritățile franceze sunt înspăimântate că centrul iluminismului ar putea deveni insignifiant din punct de vedere al talentelor culturale și științifice.

Problemele sistemului francez de educație sunt vechi de câteva decenii, iar intervențiile din ultimii ani nu au făcut altceva decât să înrăutățească situația.

Așa s-a întâmplat cu reforma din 1989 a ministrului Lionel Jospin, care urmărea creșterea numărului de absolvenți de bacalaureat prin simpla scădere a standardelor. În mod similar s-a întâmplat cu reforma din 2017 a fostului ministru al Educației, Jean-Michel Blanquer, care le-a permis elevilor să-și aleagă disciplinele. Ea a făcut ca doar 56% din elevii de liceu să se înscrie la matematică în ultimul an.

Așa s-a ajuns ca mulți absolvenți de liceu să nu poată scrie corect în limba franceză, standard pe care în urmă cu două generații îl atingea majoritatea copiilor de 12 ani.

Prăbușirea Finlandei

Finlanda, lider european cândva, a înregistrat la PISA 2022 cea mai puternică scădere.

Prăbușirea poate fi explicată, într-o anumită măsură, prin „diversitatea mai mare a populației finlandeze de astăzi” și primelor efecte ale deficitului de profesori, care a început să se facă simțit.

Citeşte integral analiza Alarmă în statele UE, dată de testele PISA: Problemele sunt sistemice, nu țin doar de criza Covid. Prăbușirea Finlandei și Germaniei pe Curs de Guvernare


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇