Spania: Boom economic în vremuri de criză

Spania: Boom economic în vremuri de criză

Cele mai recente date publicate de Oficiul de Statistică din Madrid sunt grăitoare: economia Spaniei a crescut anul trecut cu 5,5%. Statul sud-european le depăşeşte astfel pe cele mai multe ţări din nordul Europei.

După pandemie şi în pofida războiului din Ucraina şi a crizei energetice, turiştii au revenit masiv în Spania. Spaţiile de cazare din insula mult îndrăgită de turiştii de pretutindeni, Mallorca, au fost ocupate în proporţie de aproape 100% în sezonul trecut. Şi Insulele Canare, foarte îndrăgite mai ales în lunile de iarnă, sunt pline de turişti.

Iar de-a lungul coastelor spaniole au fost reluate construcţiile de case de vacanţă. Mai peste tot în ţară, mulţimea de macarale ne arată că motorul economiei spaniole funcţionează la turaţie mare.

ADVERTISING

Cu 5,5 procente a crescut economia Spaniei în cursul anului trecut. Astfel, ţara sud-europeană a reuşit să depăşească, economic, majoritatea ţărilor nordice. Este cea mai mare creştere înregistrată de Spania în ultimii 20 de ani.

Turismul şi construcţiile reprezintă locomotiva economiei spaniole. Spre comparaţie: creşterea economică înregistrată de Germania anul trecut este estimată la 1,9 procente, iar cea a întregii zone euro la 3,5 la sută. 

Un premier mândru 

Până şi premierul spaniol Pedro Sánchez s-a arătat surprins de datele recent publicate privind evoluţia economiei în 2022, în ciuda consecinţelor atacului rus asupra Ucrainei şi a crizei energetice care i-a urmat acestui război. 

ADVERTISING

FMI are o prognoză la fel de pozitivă referitor la Spania şi pentru anul în curs, 2023, dar şi pentru 2024. "Ţara noastră face mai bine faţă crizei decât alte state din regiune", a declarat vădit plin de mândrie şeful guvernului de la Madrid, Pedro Sánchez.

O urmare a acestei evoluţii pozitive a fost reducerea şomajului la nivelul cel mai scăzut din ultimii 15 ani - deşi tot ridicat e, situându-se la 13 procente (şomajul în Germania se cifrează la doar 5,7%, iar media la nivelul UE este de 6,1%).

Şi în ce priveşte combaterea inflaţiei, Spania a reuşit o performanţă: în decembrie 2022, creşterile de preţuri erau de numai 5,5 procente - faţă de 10,4 la nivelul întregii UE.

ADVERTISING

În luna ianuarie a acestui an, în care inflaţia din zona euro a scăzut la 8,5 procente, Spania s-a numărat din nou printre elevii model.  

Care e reţeta succesului?  

În primul rând, prin intervenţii din partea statului pe piaţa energetică, imobiliară şi de alimente - domeniile care golesc cel mai mult buzunarele oamenilor.

Plafonarea preţurilor la energie în Spania i-a impulsionat pe responsabilii UE, în decembrie, să ia decizii similare. Spania a adoptat acest mecanism deja din vara anului 2022 şi este astăzi una din ţările Uniunii Europene cu cele mai scăzute preţuri la energie. 

Şi pe piaţa imobiliară au fost luate astfel de măsuri, creşterea preţurilor la chirii fiind limitată la 2% anual. 

Preţul: 45 de miliarde de euro

La începutul anului 2023 a urmat un pas suplimentar menit a-i proteja pe spanioli de criza inflaţiei: pentru alimentele de bază a fost anulat TVA-ul. Astfel pâinea, făina, laptele, ouăle, brânza, legumele, fructele şi cerealele s-au ieftinit considerabil. 

La scăderea ratei inflaţiei au contribuit desigur şi subvenţiile statului spaniol destinate transportului public. Astfel, a fost introdus biletul de 0 euro la tramvai şi metrou, iar abonamentele la tren şi autobuz au fost ieftinite cu 50%.

În Mallorca sau Insulele Canare întregul transport în comun este pentru localnici gratuit. 

"Am mobilizat suma de 45 de miliarde de euro", a declarat Sánchez recent în faţa legislativului spaniol - pentru ajutoare destinate familiilor sau întreprinderilor aflate în dificultate. Dat fiind boomul economic au crescut şi încasările statului, aşa putând fi finanţat programul ambiţios anti-inflaţie.

Şeful guvernului de centru-stânga format din social-democraţi şi formaţiunea de stânga Podemos a decis şi introducerea unei taxe de solidaritate pentru bănci, concerne energetice şi multimilionari, fiindcă "trebuie să existe o repartizare justă a poverii", după cum a explicat Sánchez.

Ralph Schulze


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇