PSD acuză Guvernul că a făcut un formular aberant de 14 pagini pentru românii care cer ajutor pentru încălzire. Cîțu spune că primesc bani și cei care n-au timp să-l completeze (Video)

PSD acuză Guvernul că a făcut un formular aberant de 14 pagini pentru românii care cer ajutor pentru încălzire. Cîțu spune că primesc bani și cei care n-au timp să-l completeze (Video)

Guvernul va adopta, în ședința de luni, soluția promisă de Florin Cîțu prin care românii vor primi un ajutor pentru plata facturilor la iarnă, care se anunță foarte ridicate.

Social-democrații insistă că plafonarea prețurilor la energie și gaze este soluția și Sorin Grindeanu a anunțat azi că în 3 zile s-au strâns 11.000 de semnături la petiția care cere acest lucru Guvernului. PSD spune că aceasta este soluția și a acuzat Guvernul Cîțu că își bate joc de români.

”Legat de Legea consumatorului vulnerabil, PSD e preocupat de problemele financiare. Am depus la Senat de 2 săptămâni proiectul de lege care plafonează prețurile la energie și la gaze naturale și am lansat o campanie de strângere de semnături. În doar 3 zile s-au adunat 11.000 de semnături.

ADVERTISING

În schimb, Guvernul vine cu un formular de 14 pagini pe care trebuie să-l completeze orice român care vrea ajutor de încălzire, adică acei 25 de lei. 14 pagini în care te întreabă tot felul de aberații: situația școlară a copiilor, bunurile pe care le ai în casă, ăsta este modul în care gestionează Guvernul această problemă extrem de gravă pentru români”, a spus Grindeanu, desfășurând în fața jurnaliștilor cele 14 pagini.

Sorin Grindeanu după BPN la sediul PSD - 04.10.2021

Conferință de presă susținută de prim-vicepreședintele #PSD Sorin Grindeanu după reuniunea Biroului Permananent Național al Partidului Social Democrat, la sediul PSD

Publicată de Partidul Social Democrat pe Luni, 4 octombrie 2021

În paralel cu Grindenau, a ieșit la declarații și Florin Cîțu. Despre plafonare, premierul a spus că nu ia în calcul în acest moment.

ADVERTISING

”În acest moment e o singură țară care are o pseudo-plafonare, este Spania. Celelalte țări au propus, dar nu există decizia. Astăzi în ședința de guvern vom aproba o compensare a facturilor pentru această iarnă, pentru consumatorul casnic.

Din păcate, avem moțiunea mâine și cei care vin cu această moțiune ar trebui să-și asume responsabilitatea faptului că nu vom mai avea timp să venim și cu o soluție pentru consumatorul non-casnic, pentru IMM-uri.

Dacă la nivelul UE vom vedea că există o masă critică de țări care vor avea o plafonare a prețurilor la energie, vom lua și noi în discuție în acel moment”, a spus Cîțu.

ADVERTISING

Despre compensarea facturilor, premierul a precizat că după ședința de guvern vor fi date detaliile, pentru că a fost modificată de mai multe ori.

”Înțeleg că va fi 25% pentru energie, dar să vedem varianta finală și vedem cum va fi. Va fi prezentată după aceea de ministrul Energiei, după ședința de guvern, și va merge apoi la publicat, ca să fim siguri că oamenii vor beneficia de această compensare și trebuie liniștiți oamenii că vor beneficia de această compensare pentru iarnă.

Și mai e ceva de spus aici. Pentru că în același timp avem și Legea consumatorului vulnerabil și această lege, cetățenii care nu se declară vulnerabili vor beneficia automat de această ordonanță de compensare. Deci cei care nu vor avea timp să scrie acel formular vor beneficia oricum de compensare.

Dacă cineva se declară vulnerabil și poate să primească mai mulți bani și din compensare, atunci va primi diferența, deci vor merge și în paralel. Cine se declară vulnerabil poate să beneficieze și de cealaltă variantă, cine nu beneficiază doar de ordonanță. Deci ne asigurăm că toate aceste opțiuni sunt pentru clienți în această iarnă”, a spus Cîțu.

Citește mai multe despre scumpirile din România:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇