ANRE: Unii români trebuie să accepte prețurile înspăimântătoare la gaze și să aștepte ajutorul de la Guvern. 90% se încadrează

ANRE: Unii români trebuie să accepte prețurile înspăimântătoare la gaze și să aștepte ajutorul de la Guvern. 90% se încadrează

Vicepreședintele Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), Zoltan Nagy Bege, spune că singura variantă a românilor cărora le expiră contractul pentru furnizarea de gaze este să accepte prețurile „înspăimânător de mari” care sunt acum pe piață.

Invitat la dezbatarea „Vine iarna. Cu ce bani de încălzim”, organizată de EFOR, Zoltan Nagy Bedge a susținut că românii care au trecut pe piața concurențială a gazelor naturale în ultimul an n-au acum altă soluție decât să spere că vor primi ajutor de la Guvern.

ADVERTISING

„Peste 1,1 milioane de consumatori (de gaze naturale – n.red.) au trecut în piața concurențială după 1 iulie 2020 și au semnat contracte. Unele contracte expiră. Unele chiar înaintea iernii care urmează.

În comparatorul de preț al ANRE, majoritatea ofertelor sunt mai mari decât acele prețuri din contracte și decât prețurile care li s-au aplicat automat clienților inactivi (care au acceptat tacit prețul de furnizare, fără să își exprime nicio opțiune -n.red.).

Pentru ei, singura soluție este să accepte prețul înspăimântător de mare. Și apoi să aștepte măsura Guvenului. Cu emoția să vadă dacă se încadrează. La gaze, aproape 90% dintre consumatori se încadrează”, a precizat Zoltan Nagy Bege.

Reamintim că ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat încă din 15 septembrie că se vor acorda compensații pentru facturile la gaze din 2,3 milioane de gospodării.

ADVERTISING

”Vizăm 2.326.351 de gospodării din 3.600.000. Avem alte tranșe. Adică avem consumatori care raportează un consum anual:

  • de la 100 la 300 de m3 (garsonieră)
  • de la 300 și 600 m3 (apartament 2 camere)
  • de la 600 și 900 de m3 (apartament cu 3 camere)
  • de la 900 și 1100 m3 (apartament cu 4 camere cu suprafață de până în 1000 m3)
  • de la 1100 la 1200 m3 (apartament cu 4 camere sau casă individuală)

Pentru aceste categorii de români, cu venituri (spunem noi) până în zona medie, se va acorda compensație în sumă fixă de 25% din valoarea facturii.

ADVERTISING

Funizorii, atât la gaze cât și la energie electrică, vor trece acest discount diferențiat în factură. Vor întocmi niște borderouri. Pe care le vor prezenta la ANAF, în declarațiile de taxe și impozite. Și sumele li se vor scădea direct din declarațiile de la taxe și impozite. Nu dorim ca cineva să fie pus pe drumuri sau românii să se ducă după vreo adeverință”, a spus Popescu.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇