Autoritatea Naţională de Reglementare în Energie (ANRE) a semnat un contract cu firma Metaminds pentru realizarea unei platforme online de schimbare a furnizorului de energie şi gaze, potrivit unui comunicat al autorităţii, remis, marţi.
Procedura de atribuire prin licitaţie deschisă s-a organizat în conformitate cu legislaţia din domeniul achiziţiilor publice, iar în urma derulării etapelor din cadrul procedurii a fost desemnată câştigătoare firma Metaminds.
Platforma online de schimbare a furnizorului de energie electrică şi gaze naturale la nivel naţional (POSF) este necesară în vederea îndeplinirii obiectivului general al proiectului "Dezvoltarea capacităţii instituţionale a Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei pentru simplificarea procesului de schimbare a furnizorului de energie electrică şi de gaze naturale".
Astfel, adoptarea unor măsuri de simplificare a procedurilor administrative pentru toţi consumatorii implicaţi în procesul de schimbare a furnizorului de energie electrică/gaze naturale prin implementarea unei soluţii informatice intuitive şi inovative va conduce la realizarea interoperabilităţii datelor referitoare la schimbarea furnizorului din punct de vedere al formatului, precum şi la reducerea termenului actual de 21 de zile în vederea îndeplinirea noilor cerinţe europene care prevăd ca până în anul 2026 procesul tehnic de schimbare a furnizorului să se finalizeze în 24 de ore.
"Această iniţiativă demonstrează, încă o dată, importanţa pe care ANRE o acordă optimizării proceselor operaţionale din piaţa de energie, în scopul diminuării birocraţiei şi consolidării concurenţei, prin reducerea duratei de schimbare a furnizorului în beneficiul consumatorului final", se arată în comunicat.
Durata contractului este de 11 luni şi are valoarea de 10,8 milioane de lei plus TVA. Proiectul SMIS 129990/705 este cofinanţat în proporţie de 98% din Fondul Social European, prin POCA 2014 - 2020, iar valoarea totală a proiectului este de 19.923.503,70 lei.
Daniel Dăianu: Creşterea preţurilor la energie va încetini creşterea economică în Europa şi va amputa puterea de cumpărare a oamenilor
Anunțul ANRE vine în contextul în care creşterea preţurilor la energie este tot mai resimțită. Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, spune că majorarea prețurilor este descumpănitoare, un şoc extraordinar de puternic, care va încetini peste tot în Europa creşterea economică şi va amputa sever puterea de cumpărare a oamenilor.
"În ceea ce priveşte preţurile la energie, această creştere este descumpănitoare. Uitaţi-vă ce se întâmplă în Regatul Unit, lucru care se va întâmpla şi în state din Uniunea Europeană. Este un şoc extraordinar de puternic, care va încetini peste tot în Europa creşterea economică, va amputa sever puterea de cumpărare a oamenilor şi dacă nu vom reuşi să gestionăm această criză, în următoarele 5 - 6 luni, cu inteligenţă, debarasaţi de clişeee ideologice şi să înţelegem că trebuie să trecem iarna….
E nevoie de o politică autentică în Uniunea Europeană, care nu există. Fiecare încearcă să facă aşa cum poate mai bine şi nu este de neînţeles, dar arată că, nici din acest punct de vedere, nu am fost pregătiţi în Uniunea Europeană. Noi reacţionăm, nu prevenim… Acum vedem, de fapt, că nu avem o politică comună, că nu avem rezerve, că nu ne-am ocupat suficient de a concilia utilizarea combustibililor fosili cu ceea ce reclamă să ne înscriem pe o traiectorie de utilizare de resurse noi de energie care să ne asigure viitorul", a subliniat Dăianu.
Şeful Consiliului Fiscal este de părere că România trebuie să-şi diversifice resursele de energie, pentru că altfel "nu poţi să faci investiţii într-o lună de zile şi să ai energie suplimentară".
"Trebuie să ne diversificăm resursele de energie, trebuie să exploatăm resursele pe care le avem în ţară, dar şi aici apare iar un clişeu în dezbatere că facem investiţii şi vom rezolva problema energiei în România… Investiţiile cer timp. Nu poţi să faci investiţii într-o lună de zile şi să ai energie suplimentară", a spus el.
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Institutul European din România (IER) a organizat, marţi, dezbaterea "Economie post-pandemie", înscrisă în seria evenimentelor dedicate Conferinţei privind Viitorul Europei.
Citește și: