O nouă gafă a ministrului de Finanțe: Nu știe cât este salariul minim net. Imediat a fost taxat de USR PLUS

O nouă gafă a ministrului de Finanțe: Nu știe cât este salariul minim net. Imediat a fost taxat de USR PLUS

Ministrul de Finanțe, Dan Vîlceanu, nu a știut să spună cât este salariul minim net în România.

Întrebat, marți, într-o conferință de presă cât este salariul minim net, ministrul a spus că ”în jur de 1.600 și ceva”.

În momentul în care reporterul l-a informat că valoarea este, de fapt, de 1.386 lei, Dan Vîlceanu a fost sceptic.

”E 2.380 cred, brutul. Da, 2.300 salariul minim brut. Deci netul nu are cum să fie 1.300”, a spus ministrul de Finanțe.

Dan Vîlceanu a mai primit și alte întrebări la care nu a știut să răspundă cum ar fi, de exemplu, la cât se ridică evaziunea din Portul Constanța și câte scanere are în prezent România.

ADVERTISING

Ministrul le-a transmis însă jurnaliștilor că se va informa cu privire la aceste aspecte, iar apoi le va transmite răspunsurile.

”Sunt lucruri pe care le știu și lucruri pe care nu le știu. Ceea ce nu știu voi cere informări și vă voi răspunde”, a spus ministrul.

Taxat de un deputat USR

Gafa lui Vîlceanu a fost taxată inclusiv în coaliţie.

„Îmi doresc ca noul ministru al Finanţelor Publice să ajungă să fie cât mai rapid la curent cu realitatea economică a României, ca şi cu programul de guvernare al Cabinetului din care face parte.

Nivelul scăzut al salariului minim net din România reprezintă o problemă pe care ar trebui nu doar să o cunoască, ci care să îl şi preocupe.

ADVERTISING

România este pe ruşinosul loc 1 în Europa la impozitarea muncii pe salariul minim, ca şi la sărăcia în muncă. Adică oameni care muncesc 8h/zi în fiecare lună şi la final nu îşi pot plăti facturile.

Introducerea Zero Taxe pe salariul minim va răspunde nu unui ”moft” al USR PLUS, ci unei realităţi dureroase, care nu mai trebuie să fie perpetuată”, a scris Cristina Prună, pe Facebook.  

Ea a adăugat că „în condiţiile în care deficitul de forţă de muncă este din ce în ce mai puternic în toată Uniunea Europeană, iar la nivel naţional multe state caută soluţii prin care să atragă lucrători, România nu îşi mai permite să fie o ţară care să exporte resursă umană”.  

ADVERTISING

„Din acest motiv, introducerea de anul viitor a măsurii Zero Taxe pe salariul minim într-un domeniu, care urmează să fie stabilit, a fost asumată nu doar de USR PLUS, dar şi de întreaga coaliţie de guvernare. Da, cu ce are dreptate domnul ministru, este că ne dorim într-adevăr ca măsura să fie extinsă ulterior la nivelul întregii economii. Taxarea aberantă a salariului minim trebuie să dispară”, a completat Prună.

Însă Vîlceanu nu are de gând să aplice măsura zero taxe pe salariul minim, susţinută de USR PLUS.

Vîlceanu nu e la prima gafă

Și săptămâna trecută, la primele declaraţii după numirea în funcţia de ministru al Finanţelor, Dan Vîlceanu a făcut două gafe, despre inflaţie şi creştere economică.

Mai exact, el a spus că că inflaţia nu este la nivel record şi nici nu este de 5%, contrazicând datele oficiale ale INS.

Ulterior, deşi România a înregistrat, în doi ani consecutivi, creşteri economice cu inflaţie negativă, noul ministru de Finanţe a insistat că „nu există o creştere economică. În lume nu s-a inventat, fără să aibă şi un puseu inflaţionist”.

Asta în condițiile în care România a avut creștere economică în doi ani consecutivi cu inflație negativă. În 2015, creșterea a fost de 3,9%, iar anul următor de 4,8%.

Citește și: Vîlceanu face două gafe din prima zi. Analist economic: A greşit într-un mod nepermis pentru un ministru de Finanţe


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇