Ministrul Energiei spune că după ce Nord Stream 2 va fi funcţional, preţul la gaze va reveni la normal

Ministrul Energiei spune că după ce Nord Stream 2 va fi funcţional, preţul la gaze va reveni la normal

Preţul la gaze naturale va reveni în parametri normali după ce conducta Nord Stream 2 va fi funcţională, a declarat luni ministrul Energiei, Virgil Popescu.

El a menţionat că revenirea va avea loc după această iarnă.

"Eu cred că pe piaţa energiei electrice deja s-a ajuns la un nivel şi vom asista la un platou. Şi la gaze naturale asistăm la un platou numai că la gaze naturale spre deosebire de energie electrică unde avem clar explicaţii, certificatul de CO2, lipsa de producţie, consumul mare, la gaze naturale preţul după mine este dat clar de către gazul rusesc.

ADVERTISING

Deci s-a hotărât, Gazprom a mărit gazul pentru Europa. 40% din consumul Europei este dat de către Gazprom, automat este market-maker, face preţul la gaz şi cred că până nu va pleca conducta Nord Stream 2 nu vom asista la o reducere a preţului. Eu cred că după ce va pleca conducta Nord Stream 2, va fi funcţională, cred că preţul va reveni în parametri normali acolo unde era înainte de această mărire.

Nu la preţul anului 2020 când era 4 euro, ci la preţul anului 2012, undeva la 20 - 22 de euro pe MW, acum fiind 44 - 46 de euro, practic dublându-se. Nu mă aştept să revină înapoi în această iarnă, ci cred că imediat după ea", a spus Virgil Popescu, la Digi24.

ADVERTISING

Posibile ieftiniri

Ministrul Energiei a explicat că după aceea producţia de energie electrică bazată pe gaz va fi mai ieftină, pentru că va scădea materia primă, iar de aici în lanţ pot veni ieftiniri, inclusiv la energia electrică "dacă nu ne vom trezi cu un preţ al certificatului CO2 la anul, de la 55 la 70 de euro sau 80 de euro".

De asemenea, Popescu a subliniat că scumpirea preţului la CO2, energie şi gaze naturale ar trebui să dea de gândit celor din Comisia Europeană, astfel încât să nu se mai grăbească să scoată gazul şi combustibilul fosil şi să le înlocuiască cu energie regenerabilă, pentru că "se pare că nu putem".

ADVERTISING

"Regenerabil fără o echilibrare cu gaz nu merge. Trebuie să fim un pic mai echilibraţi în luarea deciziilor. Nu putem face această tranziţie fără gazul natural", a adăugat ministrul Energiei.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇