Manevrele Gazprom: A redus livrările de gaze către Europa, înainte de lansarea Nord Stream 2

Manevrele Gazprom: A redus livrările de gaze către Europa, înainte de lansarea Nord Stream 2

Rusia a redus în ultimele săptămâni livrările de gaze naturale prin conducte în Europa, potrivit unei analize realizate de serviciul pentru informaţii în domeniul mărfurilor ICIS.

Sunt ridicate astfel semne de întrebare legate de posibilele cauze care stau la baza acestei scăderi şi implicaţiile pentru pieţele globale ale gazelor, transmite CNBC.

Declinul a survenit la scurt timp după ce cancelarul german Angela Merkel a încercat să reducă îngrijorările legate de gazoductul rusesc Nord Stream 2, afirmând că noi sancţiuni ar putea fi impuse Rusiei, dacă Moscova se va folosi de gaze ”ca de o armă”.

ADVERTISING

Controversatul proiect Nord Stream 2 este conceput pentru a livra gaze ruseşti direct în Germania prin Marea Baltică, ocolind Ucraina şi Polonia.

Criticii susţin că gazoductul nu este compatibil cu obiectivele climatice europene, creşte dependenţa regiunii de exporturile ruse de energie şi cel mai probabil va consolida influenţa economică şi politică a preşedintelui rus Vladimir Putin asupra regiunii.

Gazprom se pregăteşte pentru lansarea Nord Stream 2

Unii analişti au sugerat că Gazprom, gigantul de stat din Rusia, ar putea să-şi limiteze livrările de gaze naturale către Europa pentru a susţine livările prin Nord Stream 2.

ADVERTISING

”Asta pentru că Gazprom se pregăteşte pentru lansarea Nord Stream 2 şi speră să exercite un element de presiune pentru a se asigura că procesul de evaluare al autorităţilor de reglementare va fi cât mai rapid posibil ", a declarat Tom Marzec-Manser, analist european principal al gazelor la ICIS.

"Dacă există mai puţine gaze şi preţul este ridicat, atunci acest lucru ar putea facilita acest proces", a adăugat el.

Cum explică Gazprom reducerea de gaze

Contactat pentru comentarii, Gazprom a trimis CNBC un comunicat, pe 16 august.

Compania a descris luna august drept ”o altă lună de iarnă pe piaţa gazelor naturale”, potrivit unei traduceri.

ADVERTISING

O încărcare crescută a sistemului de alimentare cu gaz a coincis cu sezonul tradiţional de întreţinere preventivă programat şi cu pregătirea pentru perioada de toamnă-iarnă, ”care nu pot fi întrerupte”, a spus Gazprom.

”Practica ultimilor ani atât în ​​Rusia, cât şi în Europa sugerează că perioada de iarnă s-a mutat şi în luna martie, de primăvară. Prin urmare, acum, în vară, prioritatea este pomparea gazului în depozite subterane. Acest lucru este, de asemenea, foarte bine înţeles de colegii noştri europeni”, a arătat compania.

Livrările ar putea continua să scadă

Fluxurile de gaze naturale în cel mai vestic punct al conductei Yamal - o conductă importantă din punct de vedere strategic, de 2.000 de kilometri, care traversează patru ţări: Rusia, Belarus, Polonia şi Germania - au scăzut la 20 de milioane de metri cubi pe zi la jumătatea lunii august, potrivit ICIS.

Acestea au scăzut la 49 de milioane de metri cubi pe zi la sfârşitul lunii iulie, fiind cu mult sub volumul normal de 81 de milioane de metri cubi pe zi.

Mai mult, este aşteptat ca aprovizionarea europeană cu gaze naturale din Rusia să scadă şi mai mult în septembrie.

Citește și:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇