Este sau nu momentul potrivit să accesezi un credit imobiliar? 3 motive pro și contra

Este sau nu momentul potrivit să accesezi un credit imobiliar? 3 motive pro și contra

2022 a fost un an sălbatic pentru piața imobiliară, având în vedere inflația pe care o resimțim și la începutul acestui an. Din această cauză, 2023 se anunță a fi plin de provocări atât pentru cumpărători, cât și pentru vânzători – ratele ipotecare sunt susceptibile să crească în continuare în concordanță cu prețurile proprietăților, terenurilor, spațiilor comerciale și industriale.

Având în vedere starea economică actuală, acest articol urmărește să investigheze atât motivele pro cât și cele contra accesării unui credit imobiliar.

Motive pro pentru accesarea unui credit imobiliar

1. Poate fi o opțiune mai avantajoasă decât o plată integrală din propriul buzunar

ADVERTISING

Oricât de dezechilibrată ar fi economia națională și piața imobiliară, accesarea unui credit imobiliar va fi întotdeauna o opțiune mai avantajoasă decât economisirea banilor de-a lungul vieții și plata integrală cu numerarul propriu.

Chiar dacă un cumpărător are capacitatea de a plăti integral pentru o proprietate, ar putea fi mult mai logic să nu cheltuie toți bani pentru o achiziție imobiliară. Plata integrală ar putea limita opțiunile de finanțare în cazul în care apar alte nevoi în acel timp. De exemplu, în cazul în care proprietatea se dovedește că are nevoie de reparații majore sau renovări, ar putea fi dificil să obții un împrumut pentru rezolvarea acestora odată ce ți-ai folosit deja toate resursele pentru achiziție.

ADVERTISING

Un împrumut ipotecar poate fi soluția ideală, deoarece vă permite să investiți în proprietate fără a pune mâna pe economii.

2. Poate fi un împrumut eficient din punct de vedere al costurilor

Ratele dobânzilor la un credit ipotecar sunt, în general, mai mici decât pentru alte tipuri de împrumuturi bancare. Mai mult, creditorii pot oferi o varietate de credite ipotecare, cum ar fi: credite cu rată fixă, variabilă sau oferte reduse de credit. Credit Europe Bank are o ofertă de 0.25% procentuale la dobânda creditului imobiliar-ipotecar pentru persoanele care aplică sau dețin deja un card de salariu sau de credit emis de bancă.

ADVERTISING

3. Este ușor de rambursat

Asemenea oricărui alt credit, împrumutul pentru locuință este rambursat puțin câte puțin în fiecare lună până la încheierea perioadei de rambursare, care poate ajunge până la 360 de luni. Mai mult, în funcție de rata dobânzii, rambursările lunare ar putea fi mult mai mici decât plata unei chirii în aceeași proprietate.

Motive contra pentru accesarea unui credit imobiliar

1. Ratele dobânzilor sunt în continuă creștere

Fie că alegi un credit imobiliar cu rate fixe, fie unul cu rate variabile, rata dobânzii în sine (DAE) este în continuă creștere - aspect vizibil de-a lungul anilor, în special odată cu încheierea crizei pandemice. Din această cauză, s-ar putea să ajungi să plătești mai mult decât te aștepți.

2. Pot exista taxe și costuri suplimentare pe care să nu le cunoști de la bun început

În obținerea unui credit imobiliar pentru achiziția locuinței dorite nu este vorba doar de ratele lunare la care trebuie să te gândești, ci trebuie, de asemenea, să iei în considerare orice taxe suplimentare - cum ar fi taxele de închidere, taxele de evaluare și inspecție, costurile de transport în momentul mutării, etc. Dacă îți dorești să achiți creditul mai devreme, este posibil să te confrunți și cu o taxă pentru rambursarea anticipată.

3. Locuința ta este în pericol de reposesie în cazul în care nu mai poți ține pasul cu rambursările

Creditul ipotecar este garantat cu valoarea proprietății achiziționate. În cazul în care situația ta financiară se schimbă și nu-ți poți permite achitarea ratelor lunare, proprietatea poate intra în posesia creditorului pentru a șterge datoria.

Dacă te afli în această situație, discută cu un consultant Credit Europe Bank cât mai curând posibil, deoarece acesta ar putea fi în măsură să te ajute, permițându-ți să modifici datele de plată ale ratelor sau o altă metodă avantajoasă ambelor părți.

Este important să-ți analizezi cu atenție situația financiară și obiectivele personale înainte de a face o decizie privind accesarea unui credit imobiliar. Încearcă să determini care sunt cheltuielile tale actuale și asigură-te că poți face față ratelor lunare ale creditului pe o perioadă suficient de lungă pentru a te bucura de avantajele creditului imobiliar.