Economia Germaniei a scăzut mai accentuat în primul trimestru decât estimările iniţiale

Economia Germaniei a scăzut mai accentuat în primul trimestru decât estimările iniţiale

Economia germană s-a contractat mai mult în primul trimestru din 2021 decât s-a estimat, conform datelor publicate marţi de Oficiul federal de statistică (Destatis).

Cea mai mare economie europeană a înregistrat un declin de 1,8% în primele trei luni din acest an, faţă de un recul de 1,7% în estimarea preliminară publicată luna trecută de Destatis, în urma reducerii consumului privat, transmit DPA şi Reuters.

În ritm anual, PIB-ul Germaniei s-a contractat cu 3,1% în primul trimestru din 2021, după impunerea de noi restricţii pentru stoparea pandemiei de coronavirus (COVID-19).

ADVERTISING

Venitul disponibil al gospodăriilor din Germania a crescut uşor, după ce Guvernul a injectat miliarde de euro în schema de protejare a locurilor de muncă şi a majorat alocaţiile pentru copii. Dar restricţiile au dus la reducerea consumului privat.

"Declinul consumului este colosal", a apreciat economistul Thomas Gitzel, de la VP Bank Group.

Acesta a adăugat că reducerea numărului de infecţii şi progresele înregistrate în campania de vaccinare vor sprijini redresarea economiei germane.

Cheltuielile gospodăriilor din Germania au scăzut cu 5,4% în primul trimestru din 2021, în timp ce rata de economisire a urcat la nivelul record de 23,2%.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Anul trecut, PIB-ul Germaniei a înregistrat un recul de 4,9%

Investiţiile companiilor în maşini şi echipamente au scăzut uşor, deşi activitatea în construcţii a crescut în primele trei luni din acest an.

Exporturile au urcat cu 1,8% în primul trimestru din 2021, datorită cererii solide din Statele Unite şi China, în timp ce importurile au înregistrat un avans de 3,8%.

Pe ansamblul anului trecut, Produsul Intern Brut al Germaniei a înregistrat un recul de 4,9% comparativ cu 2019, o performanţă uşor mai bună faţă de o primă estimare a Destatis care vorbea de o contracţie de 5%. În perioada postbelică, doar în 2009, în timpul crizei financiare globale, Germania a înregistrat o contracţie economică mai mare, de 5,7%.

ADVERTISING

Germania este principalul partener comercial al României, iar, la nivelul UE, este principala destinaţie a bunurilor exportate de 17 state membre şi una dintre primele trei destinaţii pentru 22 de state membre.

În schimb, ING Bank și-a revizuit prognoza de creștere economică pentru România la peste 7% şi și premierul Florin Cîțu a afirmat, marți, că economia va creşte anul acesta peste aşteptări, între 6% şi 9%.

Citește articolele zilei pe SpotMedia.ro:


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇