Dăianu: Nivelul de impozitare din România este printre cele mai reduse în UE și am ajuns în această situație pentru că s-au produs erori monumentale

Dăianu: Nivelul de impozitare din România este printre cele mai reduse în UE și am ajuns în această situație pentru că s-au produs erori monumentale

Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, susţine că nivelul de impozitare din România este printre cele mai scăzute din Uniunea Europeană, precizând că am ajuns în această situaţie pentru că s-au produs erori monumentale în urmă cu mai mulţi ani. El a mai precizat că, dacă vor fi reduse contribuţiile în condiţiile în care deficitul este atât de mare, nu se va rezolva nimic.

Daniel Dăianu a fost întrebat vineri, la Prima News, despre supraimpozitarea veniturilor mari, susţinută de PSD şi discutată în coaliţie.

“Denumirea poate fi comentată pentru că, dacă spui supraimpozitare, poţi să te duci cu gândul la ceva care are efect numai temporar, de pildă, aşa cum au fost impozitate în mod suplimentar companiile din domeniul energiei, dar lucrurile nu stau aşa.

ADVERTISING

Cred că, din păcate, la noi nu este privită situaţia în ansamblu. Vorbim de 20 de miliarde de lei care au fost evocate de Ministerul de Finanţe cu ceva timp în urmă, în sensul nevoii de a obţine, de acoperi acest gol care se contura în execuţia bugetului public, fie prin reducere drastică de cheltuieli, fie printr-o colectare mai bună”, a afirmat Dăianu.

El a precizat că România a ajuns în situaţia din 2019, având un deficit structural al bugetului de 5% din PIB.

“Din păcate, în 2023 noi suntem în situaţia din 2019, adică cu un deficit structural al bugetului care este în jur de 5% din PIB, este o situaţie care nu poate fi perpetuată. În 2020 am avut pandemia, deficitul s-a dus la puţin peste 9% din PIB, în 2021, pe fondul revenirii economice, deficitul a mers în jos la peste 7% din PIB şi anul trecut am avut un deficit puţin sub 6% din PIB, dar care beneficiase în obţinere de nişte condiţii cu totul şi cu totul speciale, mă refer la o inflaţie foarte înaltă şi veniturile din energie.

ADVERTISING

Noi ne-am întors în fapt la deficitul din 2019, anul prepandemiei, este un deficit structural ca diferenţă între venituri”, a explicat preşedintele Consiliului Fiscal. 

El a mai precizat că nivelul de taxare din România este printre cele mai reduse din UE. 

“Nivelul de impozitare din România, de taxare, este printre cele mai reduse în UE. Şi am ajuns în această situaţie nu numai dintr-o abordare filosofică, ci pur şi simplu pentru că s-au produs erori monumentale în 2015, 2017.

Uitaţi-vă, de pildă, la reducerea veniturilor din impozitarea personală, veniturile personale, a scăzut de la 3,5-3,6% din PIB la 2,4% din PIB. Acelaşi lucru s-a întâmplat şi cu taxa pe valoare adăugată. Aceasta este realitatea care este ilustrată şi de datele Eurostat, datele Fondului Monetar Internaţional şi ale Băncii Mondiale, adică vorbim pe cifre”, a adăugat Daniel Dăianu. 

ADVERTISING

În opinia sa, este nevoie de o reformă a administraţiei publice. 

“Este nevoie de o reformă a administraţiei publice şi la nivel central, şi la nivel local, dar trebuie să rezolvăm chestiunea deficitului bugetar, pentru că acum să ne imaginăm cum doresc poate unii să mai reducem taxe şi impozite, păi ne împuşcăm în picior. Cum să mai reduci?

Am văzut o propunere să aplicăm cota unică peste tot, să se elimine toate facilităţile, toate scutirile care sunt practicate în relaţia cu unele sectoare economice – IT-ul, agricultura, construcţiile – dar să reducem contribuţiile. Păi dacă reducem contribuţiile, în condiţiile în care avem un deficit bugetar atât de mare, nu am făcut nimic”, a mai declarat Dăianu, care a subliniat că toate propunerile care apar în spaţiul public nu sunt însoţite de cifre, de impactul bugetar.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇