Ciucă anunță impozit de 16% pentru veniturile de la stat peste salariul președintelui. Un ministru UDMR spune că s-ar aplica și la privat

Ciucă anunță impozit de 16% pentru veniturile de la stat peste salariul președintelui. Un ministru UDMR spune că s-ar aplica și la privat

Veniturile care depășesc salariul președintelui ţării, respectiv 25.000 de lei (brut), vor fi supraimpozitate cu 16%, spune premierul Nicolae Ciucă, care precizează că se referă doar la cele de la stat. Ministrul UDMR Cseke Attila a precizat însă că această suprataxare se referă la tot mediul de afaceri.

„Varianta în sine, în momentul de față, nu există. Am decis în ședința de coaliție ca la nivelul Ministerului Finanțelor să se efectueze această analiză și, în momentul în care au toate datele agregate și sunt prezentate toate elementele, o discutăm în coaliție.

Nu se discută despre impozit progresiv. E vorba de un impozit care în acest moment a fost cât se poate de bine clarificat în ceea ce privește depășirea salariilor la stat peste cel al președintelui. În acest moment, așa cum am discutat, doar la stat”, a declarat miercuri Nicolae Ciucă.

ADVERTISING

Întrebat cum s-a ajuns la cota de 16%, Ciucă a spus că ”acesta este cel care funcționează în momentul de față și ca impozitul propriu-zis pe legea finanțelor”. Nu e clar la ce s-a referit premierul Ciucă, dat fiind că în acest moment impozitul pe venit e de 10%.

Cseke Attila admite că s-a vorbit şi de privat

O decizie privind supraimpozitarea veniturilor de peste 25.000 de lei ar putea fi aplicată și în mediul privat, admite însă ministrul Cseke Attila (UDMR):

„Dl președinte Kelemen Hunor, dacă nu mă înșel, în 2019, a avut o propunere, nu spun similară, dar asemănătoare cu ceea ce s-a făcut ca și propunere în coaliție. Decizia se va baza pe o analiză pe cifre și pe o decizie a coaliției. Până când nu avem aceste două elemente, o soluție nu poate fi anunțată, respectiv definitivată”.

ADVERTISING
FĂRĂ SCURTĂTURI. Ajungem departe

Întrebat dacă suprataxarea trebuie să se aplice și veniturilor de peste 25.000 de lei din mediul privat, el spune că „trebuie așteptată analiza Ministerului de Finanțe”. „Analiza se face pe cifre și decizia se ia în baza analizei”, adaugă Cseke Attila.

Întrebat din nou dacă au fost discuții și în ceea ce privește supraimpozitarea veniturilor din mediul privat, Cseke Attila a admis această variantă.

„Da. Sunt discuții cu privire la tot mediul. Sistemul de salarizare și de impozitare în România este unic, din câte știu”, încheie Cseke Attila.

Ciucă aşteaptă "susținere juridică"

Întrebat dacă o supraimpozitare doar a veniturilor de la stat nu ar fi neconstituțională, premierul a spus azi că „orice măsură trebuie să aibă și susținere juridică: Motiv pentru care, cei care vin şi propun un astfel de demers trebuie să vină cu toate elementele”.

ADVERTISING

”Nu este absolut nimic bătut în cuie”, a subliniat premierul, adăugând că urmează să vadă care sunt datele şi în funcţie de acestea să se ia decizia.

Ciolacu: Nu a vorbit nimeni de privat

În schimb, preşedintele PSD, Marcel Ciolacu, a declarat că nu a vorbit nimeni de privat.

”Mi se pare incorect să ai o pensie de peste 20.000 de lei, ai mai ieşit şi la pensie la 40-50 de ani, exact în maturitatea profesională, să te reangajezi la statul român şi să ai un cumul de venituri, din salariu cumulat cu pensia, de o sumă care depăşeşte venitul preşedintelui României şi să fie o normalitate. Acest lucru nu este normal”, a declarat liderul PSD, citat de News.ro.

El a menţionat că, de aceea, i s-a părut corect să ridice această problemă în coaliţie.

”Eu am ridicat-o, nu am nicio reţinere să spun acest lucru. Mi se pare incorect ca, în acest moment, anumite persoane cumulează pensie specială de funcţionar parlamentar, de parlamentar, de judecător. Lucrurile acestea nu sunt un lucru sănătos pentru societatea în care dorim să ne creştem copiii.

Şi atunci vedem latura constituţională, dacă prin lege putem să interzicem cuiva dreptul la muncă, ori la stat ori la privat, dacă nu, mi se pare corect să venim cu o supraimpozitare a celor care depăşesc.

Nu este un drept pe care îl interzicem sau îl luăm cuiva, dar ai beneficiat de acea oportunitate, ai câştigat acest drept, este normal să întorci societăţii. Aşa funcţionează toate societăţile din lume. Eu vorbesc de cumul în acest moment şi aici s-a axat”, a explicat el.

Ciolacu a mai afirmat că anumite structuri, cum sunt cele de reglementare, au nişte prevederi care vin de la Comisia Europeană, să respecte o anumită salarizare.

”Acea salarizare depăşeşte veniturile preşedintelui, principalul bugetar al României este preşedintele. De aici trebuie să plecăm. Am vorbit de ce se întâmplă în sistemul public. Haideţi să aşteptăm pe cei mai buni specialişti dacă este constituţional sau nu. Nu a vorbit nimeni de privat, nu a vorbit nimeni despre o impozitare progresivă”, a completat Ciolacu.


În fiecare zi scriem pentru tine. Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like. 👇